НОВИНИ

Досега, медиите в Европа, вкл. и в България отразяват операцията на Турция в Северна Сирия – района на Африн, условно наречена „Маслинена клонка“ предимно въз основа на информацията, разпространявана от Анкара и Москва. Но, има и друга информация – от воюващите с турските сили формирования на Сирийските демократични сили (СДС).

Техният медиен център разпространи статистика за периода от началото на операцията (20 януари) до 12 февруари, която предлагаме без съществени изменения:

• Цивилни жертви от атаки на ВВС на Турция и артилерийки обстрели – 180. Ранени цивилни – 413. Между жертвите (убити и ранени) има жени, деца и възрастни. Имената на всички са официално заведени в болницата на Африн.

• Убити бойци от СДС – 98. Всички са погребани със специални публични церемонии.

• Потвърдени от силите на СДС убити на бойното поле турски военнослужещи и бойци от съюзните им формирования (определяни от СДС като „джихадистки“) – 862.

• Въздушни атаки от ВВС на Турция – 668. Сред обектите, по които са нанасени те са места и обекти на инфраструктурата на Африн, като помпи за питейна вода, училища, фурни за хляб и животновъдни ферми.

• Обстрели с артилерия и танкове – 2 645.

• Преки сблъсъци между силите на СДС и тези на турски/съюзни формирования – 517. Според статистическите данни, СДС имат информация за резултатите от 409 от тях, а за останалите 108 не разполагат с такава.

• Свалени са били два хеликоптера на Турция – единият от тях е ударен хеликоптер „Кобра“, а другият е тип „Сикорски“ (на борда му е имало 11 офицери и войници от турската армия). Свалени са били и два разузнавателни дрон, единият от които (тип „Байрактар) е бил с личния подпис на президента на Турция Ердоган (подписът му беше положен върху корпуса на дрона при специална церемония, отразена в медиите – бел.ред.).

• От страна на СДС са били унищожени 51 бронирани машини, вкл. танкове, бронетранспортьори и автомобили с висока проходимост. Повредени са били 15 машини, вкл. танкове и бронетранспортьори.

Разбира се, данните предоставени от медийня център на СДС не могат да бъдат потвърдени от независими източници, каквато е и ситуацията с информацията разпространявана от турските и руски медии (въоръжените сили на Турция и съюзните й формирования от Свободната сирийска армия).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас