НОВИНИ

Поредното лицемерие от страна на немския канцлер Ангела Меркел този път идва във връзка с проекта „Северен поток – 2“.

Според нея, газопроводът не застрашава енергийната сигурност на ЕС.

„Ние, също така сме за диверсификацията на източниците на енергия. Ние, също искаме, транзитния газ както преди да минава през Украйна. Но ние, считаме, че „Северен поток – 2“ не представлява опасност за диверсификационните доставки“, заяви Меркел по време на съвместната пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки, цитирана от РИА „Новости“.

Моравецки и Меркел са обсъждали проблеми на миграционната политика, ситуацията с полската диаспора в Германия, а също и газопровода. По време на пресконференцията след срещата полския премиер от отбелязъл, че по последния въпрос позиците на Берлин и Варшава се разминават.

„Ние не сме съгласни с такъв подход, че този проект като че ли предвижда диверсификация на доставките, та нали това ще бъде газ от същия този доставчик, доставян по друг път. Ние говорим за риска, свързан с това, че от транзита на газ ще бъде отрязана Украйна. Канцлерът Меркел е съгласна с това, че това не трябва да се допуска“, казва Моравецки, цитиран от „IAR/jk“.

В края на януари Грмания разреши на „Nord Stream 2 AG“ да започне строителството на морския участък на газопровода в териториални води. Страната също така е одобрила извеждането на приемния терминал.

Няколко европейски компании - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall – са поели задължението да вложат в газопровода по 950 млн. евро.

Единственият акционер на „Nord Stream 2 AG“ е руският газов гигант „Газпром“, който трябва да предостави други 4.75 млрд. евро.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас