НОВИНИ

Иракските власти са успели да предотвратят опит за мащабна контрабанда на антики през Турция.

Генералният инспекторат на иракското вътрешно министерство съобщава, че екип в Киркук е блокирал трансфера на скулптури и антики на стойност 13 млн. долара към Турция. Ценните предмети са „били собственост“ на двама човека.

Двамата са признали, че са се споразумели с „друга страна в Турция“ да й предадат културните ценности. Те също така са съобщили, че са очаквали да получат други предмети, докато чакат на турската граница, вкл. бижута собственост на съпругата на бившия иракски президент Садам Хюсейн на стойност милиони долари.

Много археологически обекти в Ирак – а и в Сирия – пострадаха жестоко от действията на „Ислямска Държава“ (и съпътстващи плячкаджии) и въпреки, че в периода на завземане на територии, джихадистите пуснаха доста пропагандни снимки и видозаписи, показващи „разрушаването“ и „унищожаването“ на езическите божества и символи, сега вече все по-често излиза информация за открити (при опит за котрабанда) „разрушени“ артефакти. В специализирани разследвания на темата се „обобщава“, че евентуално на разрушение/унищожение е било подложено само това, което (по чисто физически причини) не може да бъде взето, извозено и продадено.

Това не е първият път, когато се съобщава за опит за прекарване на антики (културни ценности) през територията на Турция, но залавянето сега и то на явно „доста ценната пратка“ е интересно предвид факта, че Анкара води операция (с военни) в Сирия – срещу сирийските кюрди.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас