НОВИНИ

Поне 10 други „джихадистки-булки“ са получили доживотни присъди

Централният криминален съд на Ирак е издал смъртна присъда за 48-годишна туркиня за членство в „Ислямска Държава“ (ИД).

Поне 10 други – сред които, туркини и азейрбаджанки – са били осъдени на доживот. (според информация на „Ал Джазира“ получилите доживотни присъди са 11). Всички присъди не са окончателни и може да бъдат преразгледани, коментира говорителят на съда, Абдул Саттар ал-Байракдар за агенция „Синхуа“.

Всички осъдени „принадлежат на „Ислямска Държава““ и „те са от различни националности, включително турски и азерски осъдени“, съобщава ал-Байракдар в изявление, цитирано от иракски медии.

По информация на „Ал Джазира“, всички (с доживотни присъди) са пледирали, че са излъгани (измамени) или били принудени (от съпрузите им) да се присъединят към тях в Ирак.

Жените – на възраст между 20 г. и 50 г. – са били арестувани в Мосул или Тал Афар (60 км. западно от Мосул), когато техните съпрузи са били убити в боеве с иракските сили миналата година (доста удобно да ги обвинят в принуда и измама).

Единствено осъдената на смърт е заявила – чрез преводач – че доброволно е отишла в Ирак със съпруга и децата си.

„Ние, трябваше да напуснем Турция, защото съпругът ми беше издирван (от властите). Аз исках да живея в една Ислямска държава, където Шариата (ислямски закон) е законаът на земята“, казва тя, цитирана от „Ал Джазира“.

Съпругът и, както и двама нейни синове са били убити при въздушни атаки.

Адвокатите на обвиняемите са излезли с твърденията, че жените са били излъгани (подмамени) да отидат в Ирак и не са съпричастни към никакви насилствени действия.

„Аз се запознах със съпруга ми през Интернет. Той предложи да се срещнем в Турция, но един посредник там ми каза, че ще ме закара до моя бъдещ съпруг, без да казва къде“, заявява Анджи Омран (азерка).

„Аз мислех, че ние ще стоим в Турция, но се оказах в Сирия и след това съпругът ми ме взе в Ирак“, допълва тя. (Думите й дори не заслужават коментар!).

Общо 509 жени – от които 300 туркини – са държани в Ирак, заедно с 813 деца според източник от сферата на сигурността, коментирал за АФП. Точният брой на държаните – на различни места, обикновено лагери за вътрешно разместени лица – не е публично известен и (вероятно) непрекъснато се променя, особено като се има в предвид титаничните усилия, които руските власти (чрез специалният представител на ръководителя на Чечня) полагат за връщането на задържаните руски гражданки във Федерацията.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас