НОВИНИ

„Ислямска Държава“ отново започва да се появява в Киркук

Джихадисти от „Ислямска Държава“ (ИД) отново са направили засада на членове на съюзните на иракските сили „Хашд ал-Шааби“ в провинция Киркук, убивайки и ранявайки няколко от тях.

Източник от силите за сигурност е потвърдил за „БасНюз“, че членове на познатите и като „Народни мобилизационни сили“ (основно съставени от мюсюлмани-шиити) са подаднали в засада в петък в район разположен близо до път свързващ Киркук и Хауиджа северно от Багдад и на около 45 км. западно от Киркук).

Поне един от членовете на милициите е бил убит, а трима други са били ранени при засадата. Източникът е коментирал още, че след последната атака (която реално е поне втора в рамките на по-малко от седмица), „Хашд ал-Шааби“ планират военно подсилване в Киркук като част от подготовката за нова военна операция срещу „остатъците“ на джихадистите в този район.

Джихадистите са екзекутирали отвлечените шиитски бойци.

Успоредно с това представител от военните среди в провинцията е заявил, че ИД се е реорганизирала и дори е направила опит за влизане в града.

Заместник ръководителят на подразделение (кюрдската) Пешмерга в западен Киркук, Хама Реджир е коментирал, че членове на ИД отново са започнали да се появяват в Хауиджа и някои други райони в Киркук.

Голяма част от хората в Киркук, които страдат от лошото отношение на подкрепяните от Иран „Хашд ал-Шааби“ милиции, гледат да помагат на ИД, затова екстремистката група набира сила оново и атакува понякога районите (областите“, коментира той за „БасНюз“.

През последините около 2 месеца съобщенитя за увеличаване на атаките от страна на ИД и евентуалната „нова поява“ на джихадистката организация в Ирак – в частност районите на Анбар и Киркук – значително се увеличиха. Доста местни медии, съобщиха за появята на „елементи от ИД“ в Киркук, опитващи се да влязат в града на всяка цена.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас