НОВИНИ

Прокуратурата в Торино (северна Италия) разследва трима тунизийци, за които се предполага, че са свързани с „Ислямска Държава“ (ИД).

Операцията по задържането на тримата е стартирана след решение на Касационния съд и триото е било задържано от подразделение на карабинерите, съобщава „Il Messaggero“.

Заподозрените са Наафаа Афли (27 г.), Билел Меджри (26 г.) и 31-годишния Маруин Бен Саад. Те са били идентифицирани в хода на разследване „Талибаните“, координирано от прокуратурата на Торино и водено от карабинерите. Смята се, че „тройката“ е била част от по-голяма група от седем тунизийци, които са успели да получат разрешително за пребиваване в Италия - за записване в Университета в Торино - с фалшива документация.

Двама от тях в последствие са били убити в Сирия, докато се участвали в бойни действия на страната на ИД.

Следователите смятат, че тунизийците са се присъединили към „Ансар ал-Шариа“ (фракция на ИД). В социалните мрежи някои от тях открито са изразявали своята „близост“ до Халифата.

Арестуваните са се били установили в Пиза – след като са напуснали Торино – където са били поставени под домашен арест във връзка с разледване на търговия с дрога. През май 2017 г. прокуратурата е поискал пет разпореждания за задържане под стража – за международен тероризъм – но съдията по разследването не се е съгласил. След спазване на необходимата съдебна процедура – за получаване на разрешителни, вкл. изчакване на потвърждение от Върховния съд – се се стигнало и до задържането на тримата. Другите двама тунизийци – Билел Чичаоуи и Билел Тебини – мждувременно са „се изнесли“ зад граница.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас