НОВИНИ

Президентът на Турция, Реджеп Таийп Ердоган стартира пет дневния си тур в западна Африка.

Обиколката му предвижда посещения в Алжир, Мавритания, Сенегал и Мали и е последната в поредицата амбициозни пътувания из Африка.

Само преди два месеца, Ердоган посети за първи път Судан, където се срещна с издирвания отМеждународния криминален съд президент Омар ал-Башир, преди да посети Тунис и Чад.

Много наблюдатели коментират, че Анкара се опитва да използва възможността за увеличаване на влиянието си в Африка чрез даване на помощи (като самата тя иска от ЕС помощи!), установяване на транспортни връзки и експертиза в сферата на строителството. Успоредно с това, Анкара не жали пари за различни ислямски центрове и джамии на африканския континент.

Към момента Турция има 41 посолства в Африка – като през 2009 г. те са били едва 12 – и иска евентуално да има представители (на най-високо ниво) във всички 54 нации на континента, АФП цитира държавна турска медия.

Въпреки, че визитите на турския президент в Европа са доста редки, той редовно посещава Арфика от поемането на президентския пост през 2014 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас