НОВИНИ

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е изпратил протестно писмо до вицепрезидента на ЕК и върховен представител на ЕС Федерика Могерини във връзка със скандални действия на подчинените й дипломати на преговорите в ООН по глобалното Споразумение за миграцията.

Унгария протестира официално, защото представителят на ЕС е заявил общо за ЕС становище, въпреки че в рамките на Съюза консенсус по въпросите за Споразумението по миграцията няма.

Сиярто е заявил, че това е „безпрецедентен и скандален случай“ и Унгария очаква действия от страна на Могерини за да се осигури, че нищо подобно няма да се случи в бъдеще. Освен това, Будапеща иска о Моерини обяснение, как изобщо се е стигнало до тази ситуация.

„Няма значение, какъв натиск е оказван върху Унгария, унгарската позиция няма да се промени: страната ще защитава южните си гроници, съоръжението за сигурност (оградата – бел.ред.) ще остане на място, на никакви нелегални имигранти няма да бъде позволено да влязат в Унгария, а сигурността на унгарския народ е единственото нещо което изам значение“, казва Сиярто.

„Фактът, че серията преговори по Споразумението за миграцията на ООН означава, че международния натиск върху Унгария да промени своята позиция по миграцията, се е засилил. В предвид на факта, че фундаменталното предложение, което е представено от ООН е в противоречие с интересите на Унгария, беше създадена възможността, Унгария да напусне разговорите, но след консултации нашите партньори от Вишеградската група, Унгария реши да остане и да опита да се промени миграционния пакет“, обяснява Сиярто.

Унгарският външен министър допълва, че с нарастването на натиска, някои международни страни (по преговорите – бел.ред.) „дори не се затрудняват да пазят приличие“. „Тази седмица, ЕС наруши фундаментални европейски правила и положения на европейските договори, като се опита да наложи европейската (на ЕС – бел.ред.) позиция на Унгария, ЕС искаше да използва принуда за да осигури обща позиция на ЕС по миграционния пакет“, казва още той.

„Според правилата на ЕС, ЕС може да представи обща позиция по международни проблеми само ако всички 28 държави – членки са на едно мнение, едно мнозинств не е достатъчно. Въпреки това, ръководителят на делбегацията на ЕС в Ню Йорк представи своята гледна точка от името на Европейския съюз, след което той се опита да окаже натиск върху дипломата представляващ унгарското правителство да обясни неговата позиция“, заявява Сиярто.

Министърът казва още, че това е доказателство за факта, че ЕС „няма да се спре пред нищо“ за да наложи неговата имиграционна политика на Унгария. „Нещо повече, дебатът по позицията на ЕС едва беше определен да се състои на 19 март, но ЕС вече я представи“, добява той.

Очевидно, псевдодемократите в Брюксел действително не се спират пред нищо, дори и пред факта, че със своите действия те вече почти по нищо не се различават от времената на Варшавския договор и СИВ, прилагайки на практика подобие на печално известната „доктрина Брежнев“ за ограничения суверенитет на държавите – членки.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас