НОВИНИ

ЕС ще отдели 24 млн. евро като хуманитарна помощ за пострадалите от конфликта жители на източна Украйна.

„Еврокомисията обяви днес за отделянето на 24 млн. евро хуманитарна поддръжка в отговор на нуждите на засегнатите от конфликта хора в източна Украйна“, пише в съобщение на комисията, разпростанено в сряда.

„Ние не можем да не забелязваме, че има хуманитарна криза на прага на ЕС“, коментира еомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи на ЕС, Христос Стилянидис.

По думите му, подкрепата за „тези, които са в нужда, където и да са те е един приоритет за ЕС“, а „новият хуманитеарен пакет“ ще осигури „съществена помощ“ като храна, здравеопазване и образование за деца.

Фондовете трябва да отговорят на нуждите на „най-уязвимото население по протежение на линията на контакт, включително в зоните не контролирани от правителството“, както и на тези „които са избягали от конфликтните райони в съседни страни“. От съобщението не става ясно дали, ЕК е предвидила предоставянето на хуманитарна помощ/фондове на Русия, тъй като след началото на конфликта в Украйна най-много „украински бежанци“ отидоха именно в Руската Федерация.

От Комисията съобщават още, че ЕК заедно с държавите-членове е най-големият донор на хуманитарна помощ, помощ за ранно възстановяване и развитие за Украйна, както и че с новите фондове помощта осигурена за Украйна (от страна на ЕС) става над 677 млн. евро от началото на конфликта през 2014 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас