НОВИНИ

Чешкото министерство на земеделието иска да въведе законодателно задължителна норма за минимален асортимент на продукти родно производство в магазините.

„Това задължаване трябва да засегне, основно, големите търговски вериги“, коментира министърът на земеделието Йржи Милек пред журналисти (в петък), цитиран от РИА „Новости“.

За подобна идея (през 2016 г.) говори един от предшествениците на Милек като тогава ставаше въпрос за 66%-80%  (като минимална норма). Самият Милек коментира, че за нивото на лимита трябва да се проведе дискусия със специалисти и законодатели.  

По думите му, мярката трябва да отчете необходимостта от запазване на „определени изключения за специализирани магазини, например, продаващите френски сирена или подобен род продукция“.

Милек е допълнил още, че също така ще бъде необходимо да се разработи ясно разбиране за това какво е „чешки продукт“, за да не може в тази категория да попадат стоки внесени от чужбина, но разфасовани в страната.

Президентът на Съюза за търговия и туризъм на Републиката, Марта Новакова е коментирала предложението на министъра като доста трудна за осъществяване идея, тъй като не е ясна реакцията срямо нея на контролните органи на ЕС.

На същите „командващи“ от Брюксел, за които не е  проблем, че големите компании/фирми от западна Европа заливат търговските мрежи с „второ качество“ продукти, макар и продавани под същата марка като тези в западните страни … вероятно в дух на соидарност (с големите коорпорации).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас