НОВИНИ

Правителството на Унгария ще изпрати до ООН предложение за промени в разработения от ООН вариант на Глобално споразумение за миграцията. То включва 12 точки, обяви министърът на външните работи на страната Петер Сиярто.

По думите му, предложените от унгарското правителство мерки целят да бъде гарантирана сигурността на унгарците и са фокусирани върху рисковете, които миграцията може да представлява.

Сиярто заяви, че ако 12-точковото предложение не бъде инкорпорирано в пакета на ООН, то Унгария няма да може да подкрепи проекта на общността.

Преди около две седмици, ООН публикува т.нар. „нулев проект“ на Глобално споразумение за сигурна, системна и редовна миграция. Целта на документа е да бъде договорен всестранен подход към миграцията в глобален мащаб. В проекта, миграцията е обусловена като основно човешко право и призовава страните – членки на ООН да ограничат криминализирането на нелегалното пресичане на границата. Унгарското правителство не е съгласно с такъв подход.

Подходът на ООН е в противоречие не само с позицията на Унгария по миграцията, но също и с тази на САЩ, Австрия, Нова Зеландия, Япония, страните от Вишеградската четворка и др.

Ето какво включват и 12-те точки на предложението на Унгария до ООН, озаглавено Първо сигурността:

1. Унгария не е съгласна с постановката на ООН, че миграцията е нещо добро и не може да бъде спряна. „…глобалните събития от последните години доказаха, че миграцията е неблагоприятен и опасен процес, който предизвиква сериозни предизвикателства пред сигурността в много региони на света“, завява Унгария.

2. Втората точка артикулира най-резонната реакция по този въпрос: „Базирайки се на опита от последните години, международните усилия трябва да целят спирането на миграционните потоци. Политиката, целяща насърчаването на миграцията се доказа като вредна, поради което трябва да бъде преустановена незабавно“, подчертава Будапеща.

3. Миграцията не е и не трябва да става основно човешко право: „В съответствие с повелите на международното право, международните организации трябва да постановят ясно, че миграцията не е основно човешко право. Никой не може независимо да решава, в коя страна да живее, като игнорира националните правила и международните закони“, твърдо настоява унгарското правителство.

4. „Международната общност трябва да осъзнае, че миграцията не е полезна за никого: нито за онези, които рискуват своя живот опитвайки се да достигнат до други страни, нито и за онези, които трябва да приемат хора с различен културен произход. Този процес води единствено да създаване на паралелни общества със сериозни отражения по сигурността в засегнатите региони“. Наскоро, дори канцлерът на Германия Ангела Меркел говори за заплахите причинени от миграцията, като прие наличието на „no-go“ зони в Германия.

5. В следствие на това, в предложението на Унгария се призовава международната общност да „признае, че всяка личност има правото да живее в своята родна страна в мир и сигурност. Ако това не е възможно, ние трябва да им помогнем да живеят по достоен начин колкото е възможно по-близо до техните домове, докато те могат да се върнат“ у дома.

6. „Миграцията е изгодна единствено за контрабандистите. Задължение на международната общност е, да елиминира бизнес модела на контрабандистите и на всички контрабандни мрежи, и строго да наказва извършителите. По тази причина, международната общност трябва да избягва въвеждането и изпълняването на политики – особено на онези, насърчаващи задължителното разпределение на мигрантите между трети страни – които насърчават използването на контрабандни мрежи“.

7. В предложението на Унгария се защитава принципа на суверенитета. „Международната общност трябва да осигури спазването на суверенитета. Международната общност трябва да спазва правото на държавите да приоритизират сигурността на техните граждани преди всеки друг аспект. Поради това, всяка страна има правото да решава, кого да приеме на нейна територия и на кого да забрани влизането.“

8. „Международната общност трябва да подкрепи държавите в техните усилия да опазват тяхното историческо, религиозно и културно наследство и социална структура. Международната общност не трябва да оказва натиск върху която и да било страна да промени тези ценности.“

9. „Международната общност трябва да уважава правото на всяка страна да има суверенното право на икономическо развитие, а също и да контролира своята политика, засягаща пазара на труда и демографските тенденции.“

10. „Всяка страна има правото и отговорността да контролира своите граници. Международната общност трябва да подкрепя всяка страна успешно да изпълнява нейните отговорности по контрола на границите.“

11. Основавайки се необходимостта от сигурни граници, „международната общност трябва да даде ясно да се разбере, че нелегалното преминаване на границите е сериозна криминална простъпка. Ние трябва да спрем политиките, които или окуражават, или смекчават нелегалното преминаване на границите, а също и на онези, които извършват тази простъпка. Пресичането на границите е възможно само при пълно спазване на международните и националните норми. Нарушаването на такива норми трябва да води до сериозно наказание.“

12. Въпреки че (предложеното от ООН) Споразумение не е правно обвързващо, както подчертават неговите привърженици, документите на ООН често „павират пътя“ за бъдещи интерпретации на международното право и могат да започнат процес, при който правните принципи постепенно се предефинират (променят). Поради това, последната – 12-та – точка на предложението на Унгария цели да предотврати именно такива последствия. „Международната общност трябва ясно да даде да се разбере, че Глобалното споразумение по миграцията на ООН няма никакъв правно обвързващ ефект върху държавите. Глобалното споразумение на ООН по миграцията не трябва да служи като правна основа за приемането и изпълнението на международни закони или национално законодателство.“

Унгария поиска оставката на Върховния комисар на ООН по правата на човека

В предложението на Унгария по Глобалното споразумение по миграцията на ООН ясно е приложен един основополагащ принцип за политиката на правителството на Виктор Орбан – на първо място за унгарското правителство са унгарците и тяхната сигурност. Несъмнено, подобна политика е естествена и демократична, защото хората избират политици, които трябва да защитават преди всичко интересите на собствените си избиратели – твърдо и неотклонно. Всичко останало поразително много напомня на времената, когато ни се натрапваха идеите за „светлото комунистическо бъдеще след победата на пролетариата в световен мащаб“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас