НОВИНИ

На фона на провеждащите се днес в Италия избори, „рецептата“ на Лигата (по-рано известна като Лига Норд) и на партията на Силвио Берлускони Напред Италия за справяне с проблема с миграцията до голяма степен обяснява, защо двете партии се ползват с все по-голяма популярност.

На кратко, планът предвижда по около 10 000 нелегални мигранти да бъдат репатрирани обратно извън Италия на месец – като се използват ресурсите досега влагани в полза на миграцията, да се спре издаването на разрешителни за престой в страната по „хуманитарни причини“ и по-бързи процедури от страна на властите.

Реално, в Италия има около 630 000 мигранти, от които едва 5% (около 30 000) имат реално право да останат в страната. „Другите 600 000 са една социална бомба, готова да експлодира, те живеят от измами и престъпления“, както нееднократно описва ситуацията лидерът на Напред Италия Силвио Берлускони.

Планът на двете партии предвижда подготвянето и изпълняването на програма за планово репатриране на по около 10 000 нелегални мигранти и включва три основни елемента: прекратяване на предоставянето на разрешителни за престой по „хуманитарни причини“, защото те не са международно признати; ускоряване на процедурите по постановяване на отказ за предоставяне на закрила и не на последно място – преразпределяне на ресурсите използвани досега за „вкарване и осигуряване“ на нелегалните мигранти.

В основата на програмата обаче е блокирането на пристигането на нелегални мигранти. Без това, успехът е невъзможен. През 2016 г. по официални данни в Италия нелегално са влезли почти 200 000 мигранти, а през 2017 г. – 120 000. От тях обратно „у дома“ са били върнати едва около 7 000, а други 12 000 са били преместени в други страни от ЕС. През първите четири месеца на 2017 г. (официални данни за последващите периоди не са били предоставени на обществеността) от 13 766 задържани нелегални мигранти, изведените от страната са били 6 545. Останалите 7 221 просто са се укрили, след като са били освободени. Само за 2017 г., издръжката на мигрантите, които са настанени в приемните центрове е струвала на Италия над 5 млрд. евро – за храна, режийни разноски, за (по общо признание) неуспешните програми за интегриране, за допълнителните разходи за нелегалните „непридружавани деца“. Освен това, значителни суми се дават и на мигрантите, които доброволно се завръщат в страните по произход – освен началната сума (300 евро), платеното пътуване със самолет и другите транспортни разходи, Италия „дава“ и по 2 000 евро на човек за първоначалната му адаптация (?!) в страната, от която произхожда. След това, тези мигранти се подпомагат от НПО (пак с държавна помощ) през първите 2 години след завръщането им „у дома“. Наистина, такива „доброволци“ са съвсем малко – по някои информации те са едва „стотици“, но не и „хиляди“.

В крайна сметка, ако планът на Лигата и Напред Италия не се приложи на практика, Италия ще продължава да плаща милиарди за издръжката на нелегалните мигранти. При това, тези милиарди ще стават все повече и повече – пунктовете за приемане на мигранти в южните части на страната, вкл. Лампедуза, Агридженто, Катания, Поцало, Кротоне, Реджо Калабрия, Бари и Бриндизи, както и ново установените места за „дебаркиране“ в Салерно, Каляри и (отново!) Чивитавекия са пълни. Очаква се, че с новата вълна мигранти, които „ще тръгнат“ с настъпването на пролетта и подобряването на метеорологичните условия, може да се наложи да бъдат създадени нови от т.нар. „горещи точки“ в централната част на Италия…

По информация на „Il Giornale“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас