НОВИНИ

Заместникът на лидера на подкрепящата „Ислямска Държава“ (ИД) етническа група „Мауте“ е поел ръководството на Ислямска Държава в Югоизточна Азия, съобщават филипинските военни.

Новия „емир“ на ИД-Югоизточна Азия е идентифициран като Абу Дар и той наследява Иснилон Хапилон – високопоставен лидер на „Абу Саяф“ – който беше убит от правителствените сили миналата година.

„Този, който поема мястото на техен емир или лидер сега, този който го (Хапилон) замени е Абу Дар“, заяви майор Роналд Сускано, говорител на 1-ва пехотна дивизия на армията, базирана в Замбоанга дел Сур, цитиран от „IANS“.

Хапилон и лидерът на „Мауте“, Омар Мауте бяха убити след операция на елитни правителствени част, които нахлуха в скривалището им – вътре в основна зона на сблъсъцив град Марауи - миналия октомври.

Сускано описва Дар като „пълнокръвен Маранао“ – термин използван за южно племе и допълва, че разполагат с данни, че той често е посещавал град Пагауауан (в Ланао дел Сур), където е отраснал, учил и сключил брак, съобщава „Манила Таймс“.

По думите на Сускано, Дар е бил сред тези организирали обсадата на град Марауи (на 23 май 2017 г.), но не е могъл да се „измъкне“ заедно с другите лидери и членове на Мауте.

Боевете доведоха до смърта на 974 терористи , войници и полицаи и 47 цивилни.

„Той избяга от Марау с голяма сума пари. Неговата група изнесе парите, така че те разполагат с много (финансови) фондове“, казва още Сускано.

Според наличните информации Дар – подобно на Хапилон – има връзки с чуждестранни терористи. „Има останали чуждестранни терористи (в Минданао). Той сега е с тях“, коментира Сускано.

Според изявление на офицер от разузнаването на филипинската армия (от миналия ноември) в Минданао действат около осем чуждестранни терористи, които осигуряват помощ за местните терористи.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас