НОВИНИ

На цялата територия на Шри Ланка е в сила извънредно положение в сила от вторник (6 март) за период от 10 дни.

Според изявление на правителствен говорител, целта на въвеждането му е, да бъде спряно разрастването на насилията след сблъсъци между будисти (преобладаващото население на страната) и мюсюлмани.

Напрежението между двете общности нарастваше непрекъснато през миналата година, като някои представители на будистите обвиняваха мюсюлманите, че с насилие принуждават хората да приемат исляма, а също и че подлагат на вандализиране исторически будистки паметници. Възражения и протести сред будистите предизвиква и наличието на бежанци – мюсюлмани рохинджа, избягали от населената предимно с будисти Мианма.

Междуособиците в централната част на Канди започнаха след погребението в неделя на шофьор на камион (от будистката общност сингхалези), починал няколко след разпра между него и четирима мюсюлмани.

В понеделник тълпа синхалези атакуваха мюсюлмански магазини, а тялото на младеж – мюсюлманин бе открито в изгорена къща рано във вторник. Правителството изпрати в района военни и елитни полицейски сили, беше наложен и комендантски час.

Мюсюлманите в Шри Ланка са около 9% от населението на страната, което възлиза на около 21 млн. човека.

По информация на Ройтерс.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас