НОВИНИ

Мароканец, който е бил задържан от полската Агенция за вътрешна сигурност (ABW) е бил обвинен в членство в „Ислямска Държава“ (ИД).

По данни на ABW, мъжът е идентифициран като Мурад Т. и се предполага, че е извършил разузнаване за „белгийския-мароканец“ Абделхад Абааоуд, заподозрян в организирането на атаките в Париж (ноември 2015 г.).

Мароканецът е бил задържан през септември 2016 г. и тайно проучване на мъжа е стартирало по същото време, съобщава РАР.

Според изявление на офиса на прокурора, цитирано от АП, Мурад Т. е бил активен както в Полша, така и в други страни от ЕС, а също и в Сърбия и Турция от декември 2014 г. (до ареста му през септември 2016 г.).

По информация на полския „Niezalezna.pl“, Мурад Т. е претендирал, че е сирийски бежанец. Той също така е притежавал (имал у себе си) наркотици, а на мобилният му телефон е имало инструкции за направа на бомба и снимки на обекти, които може да са (потенциални) мишени.

Очаква се мароканецът да се изправи пред съда в Катовице, южна Полша.

Това е първият случай в Полша, при който е заловено лице, което е пряко свързано с ИД.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас