НОВИНИ

Около 30 холандски джихадисти, които са членували в терористични организации в Сирия и Ирак са „обратно на път за Холандия“, според изявление на директора на централното разузнаване и службите за сигурност (AIVD).

Тези, пердполагаеми джихадисти може да са в бежански лагери някъде в региона Сирия и Ирак, в затвора или всъщност на път за Холандия, съобщава вестник AD изявлението на Роб Бертхоли.

Службата неколкократно е алармирала за бавното завръщане на холандските „бойци в гражданската война в Сирия“, но това е първият път, когато AIVD дава някаква конкретна бройка.

Около 50 холандци, вече са се върнали от Сирия и Ирак, но по-голямата част от тях вече са се върнали преди години – основно, защото съжаляват за тяхното решение, съобщават холандските медии.

30-тимата, които се предполага, че сега са на път са тръгнали едва след пораженията претърпени от „Ислямска Държава“ (ИД) и другите терористични организации.

„Има сериозна заплаха от завръщащите се, тъй като те често са били в зоната за дълго време и вероятно са участвали в сериозни актове на насилие или са били свидетели на такива“, коментират от AIVD. Според съобщението, сред тези, които сега са на път освен мъже има и жени и деца.

Към момента, поне четирима холандки - принадлежащи към ИД са в бежански лагери в сирийски Кюрдистан, заедно с четирите им деца, съобщава още AD. (Т.е. може да се предположи, че г-жите са заловени в „сирийската столица“ на джихадистите Ракка - бел.ред.). Най-малко трима предполагаеми холандски джихадисти са задържани от властите в Турция, а други трима (арестувани също в Турция по-рано тази година) са качени на самолет за Холандия (при пристигането са били арестувани и чакат процес).

По думите на Бертхоли, освен 30-те, които са на път в конфликтни зони има други 160 холандци, които са на възраст от 9 г или повече.

По отношение на ИД, ръководителят на AIVD коментира, че въпреки загубите организацията „все още е жива и действа“.

„Подкрепящите (я) в Европа, които обмислят една атака усещат по-голям от всякога натиск от Сирия и Ирак да предприемат действия в тяхната страна“, коментира Бертхоли.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас