НОВИНИ

Християните не желаят да се връщат в Мосул

Месеци след освобождаването на т. нар. „иракска столица“ на „Ислямска Държава“ (ИД), град Мосул религиозните и етнически малцинства живели в града преди нашествието на джихадистите все още не са севърнали по домовете си.

„Очевидно е, че най-големи щети (беди) в Мосул от „Даеш“ (арабския акроним на ИД – бел. ред.) са нанесени на язидите, шакашите и християните. За това нито (един) язид, шакаш и християнин все още не се е върнал в града“, коментира заместник губернаторът на иракската провинция Ниневия, Абдулкуадер Шингали, цитиран от „БасНюз“.

Той коментира още, че основният пазар на Мосул, известен като „Наби Йонус“, който е бил център за кюрдските собственици на магазини е почти напълно унищожен, днес.

Коментирайки положението на християниските малцинствени общности в града, ръководителят на организацията „Шломо“ – която документира християните-жертви – казва, че насилието срещу христяните в Мосул през последното десетилетие ги е принудило да избягат (напуснат) региона и ги е оставило с нежеланието да се върнат по родните места.

Халис Ишу казва още, че към момента едва 13 християни от тези, които са били отвлечени от ИД са били освободени от лапите на джихадистите.

Реално, до момента няма официално съобщен дори приблизителен брой на христяните отвлечени от ИД по време на офанзивите им в Ирак, а и в Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас