НОВИНИ

Шефът на сирийското разузнаване Али Мамлюк е направил секретно посещение в Рим, където се е срещнал с директора на AISE (външното разузнаване на Италия Алберто Маненти.

За това е съобщил близкият до сирийското правителство в. „Ал Масдар“.

Посещението не идва на „празно място“. Италия предприе първите стъпки за съживяване на „замразените“ след началото на конфликта в Сирия връзки между Дамаск и Западна Европа. Наистина, установената комуникация може да бъде определена като нестабилна и основно фокусирана върху проблемите в сферата на сигурността и най-вече – в борбата с тероризма.

Така, преди две години Алберто Маненти посети Дамаск, след като малко преди това шефът на сирийското военно разузнаване генерал Мохамед Диеб Зейтун направи кратка (също тайна) визита в Италия. Разговорите бяха посветени на борбата с тероризма.

Според сирийският вестник, Италия е информирала партньорите си в Европа за установената комуникация и те са настояли, тя да бъде водена с официален представител на Дамаск, който не е включен в санкционните списъци и при това – в Бейрут, с посредничеството на шефа на ливанското разузнаване Аббас Ибрахим.

След последните изменения по фронтовете в Сирия, диалогът между Европа и Дамаск е бил реактивиран. Този път предлаганите от европейците теми са били две – контратероризъм и сирийските бежанци в Европа. От своя страна, сирийците са настоявали да бъдат включени икономическите санкции и наложената на Сирия блокада, като при това, диалогът да бъде изцяло политически.

Като точка за контакт, Италия е предложила Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика, сигурността и отбраната. Но Дамаск не се е съгласил с предложението, като на свой ред са номинирали шефа на сирийското разузнаване Али Мамлюк.

Противоречието е било разрешено, след като директорът на ливанското разузнаване Аббас Ибрахим се е срещнал в Бейрут с Алберто Маненти и в последствие Мамлюк е бил одобрен като пратеник на Дамаск в комуникацията му с европейците.

Като жест на добра воля, Мамлюк е пристигнал в Рим с частен италиански самолет. Италианските официални лица са потвърдили, че Дамаск ще получи „позитивни резултати“ по отношение на икономическата блокада и (дори) са обещали, че ще работят с останалите европейски партньори по този въпрос – по-конкретно, с Германия, защото Париж и Лондон са доста по-радикално настроени по отношение на сътрудничеството с Дамаск.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас