НОВИНИ

Очаква се държавите от ЕС да махнат следващата седмица от т. нар. „черен списък“ на страните-данъчен рай още три държави.

Според съобщенията „опростените“ ще са Бахрейн, Маршалските острови и Санта Лучия. Последното „опрощаване“ беще през януари тази година и след него в списъка останаха 9 от 17.

Решението, което трябва да одобрят представители на страните.членки е било взето от Група (Кодекс за поведение) на ЕС, в която влизат данъчни експерти от 28-те страни, според документ на ЕС видян от „Ройтерс“.

Очаква се финансовите министри на страните да одобрят предложението на редовната си месечна среща в Брюксел на 13 март.

Бахрейн, Маршалските острови и Санта Лучия ще бъдат изключени от списъка след като те направиха „специфични ангажименти“ за адаптиране на техните данъчни правила и практики към стандартите на ЕС, пише в документа. Какво точно са направили „не е за публиката“.  

ЕС планира да изключи 8 страни от „черния списък“ на офшорките.

При последното „пречистване“ на списъка сред „поелите ангажименти“ беше и Панама, чието изключване предизвика особено недоволство и критики като се има в предвид, че като катализатор на процеса за създаването на такъв списък беше публикуването на „Панамските документи“.

Всички страни изключени от „черния списък“ са били преместени в друг – т. нар. „сив списък“ – в който има (поне за сега) няколко десетки субекта, които не са „в крак“ със стандартите на ЕС за избягване на данъци, но са обещали, „че ще се променят“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас