НОВИНИ

Ръководителят на Международния комитет на Червения Кръст предупреди Ирак за възможно възмущение сред семействата на задържаните, предполагаеми членове на „Ислямска Държава“ (ИД).

„Това е критичен момент за Ирак и иракската политика“, казва Петер Мауер пред медиите по време на визитата му в Ирак (в сряда), цитиран от „БасНюз“.

Той е призовал правителството в Багдад към помирение в периода след ИД (интересно кой му е казал, че ИД, вече не е в Ирак след като съобщенията от последните седмици са именно в противополжната посока – опити за възстановяване на влиянието и изгубените активи и дори опити за формиране на „нова ИД“).

Той също така е предупредил Ирак да не лишава хората от „редовен достъп“ до техните членове на семейства, които са затворени (в затвори), заради връзки с ИД (вероятно понятието „строг режим“ и „риск за сигурността“ са нехуманни термини извън обхвата на организацията).

Много са притеснени относно „къде те са задържани или от кого, какво е бъдещето за тези, които им осигуряват хляба“, казва той пред журналисти, цитиран от „Дейли Мейл“.

Особено неприятен факт е, че ако едно „осигуряващо хляба лице“ е било признато за член на ИД излиза, че семейството му, не само се е възползвало от грабежи, плячкосване и (в по-лоши случаи) убийства, а дори трябва да бъде някак си овъзмездено и обгрижено, защото „плячката е пресъхнала“. Колкото и „грозно да звучи“ членовете на „Ислямска Държава“ не са познати като строители, производители и фермери … е, с изключение на тези заети в отглеждането на мак за опиум (които съвсем не са били много предвид площа и „експерименталния характер“ на програмата за засаждане на опиумен мак).

„Въпросът за чуждестранните бойци е особено комплексен“, коментира още ръководителят на МКЧК – използвайки термина „бойци“ по отношение на членове на организация призната от доста страни за „терористична“ – допълвайки, че организацията му (финансирана от правителствата, т.е. от данъкоплатците) е успяла да окаже помощ на някои семейства в нужда.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас