НОВИНИ

Явно в Ирак членовете на ИД свършват и подхванаха „лелки“ от „Ал Кайда“

Централният криминален съд на Ирак е издал смъртна присъда за сестрата на бившия лидера на „Ислямска Държава“ (ИД) Абу Омар ал-Багдади.

Джихадистът, чието истинско име е Хамид ал-Зауи в периода 2006 г. – 2010 г. ръководи иракския клон на „Ал Кайда“, който в последствие става ИД. През 2010 г., той е убит при американски въздушен удар и на поста е наследен от Абу Бакр ал-Багдади.

„Централният съд разгледа дело, един от обвинемите в което е сестрата на главатаря на „Ал Кайда“, Абу Умар ал-Багдади, членуваща в терористични групировки“, цитира местния телевизионен канал „Ал Сумария“ представителя на съда, Абдел-Саттар Байракдар.

Байракдар е допълнил, че присъдата е издадена в съответствие със закона за борба с тероризма. Той също така е коментирал, че подсъдимата е признала участие в терористични групировки, тя е оказвала „логистична поддръжка и помощ в осъществяването на техни престъпни действия“ и е финасирала бойци.

Според коментарите на Байракдар, съпругът на осъдената също е бил терорист и е със издадена по-рано смъртна присъда. Той е отбелязъл, че жената, чието име не се съобщава (интересно защо ли?) ще бъде обесена – което е практически напълно безпредметна информация (освен ако не се гледа от религиозна гл.т.), тъй като смъртните присъди в Ирак „традиционно“ са чрез обесване.

Още по-интересно е, защо т. нар. „джихадистки-булки“ някак си – не винаги, но пък и доста често – се „измъкват“ от „логистична подкрепа“… и се прибират в държавите, чиито гражданки са с одобрението на иракските власти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас