НОВИНИ

НАТО и Катар подписаха споразумение за сигурност, с което на Обединените въоръжени сили на НАТО ще могат да влизат в и преминават през територията и въздушното пространство на Катар, а също и да използват авиобаза Ал Убейд в Катар.

Споразумението е било подписано в сряда в централата на НАТО в Брюксел в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и емира на Катар шейх Тамим ал-Тани.

Очаква се, че споразумението ще подпомогне операциите на НАТО в района на Персийския залив и извън него, вкл. и в изпълнението на мисии по операцията на НАТО „Resolute Support“ в Афганистан.

Катар е една от четирите страни от Близкия Изток (другите са Бахрейн, Кувейт и ОАЕ), които се включиха в т.нар. Истанбулска инициатива на НАТО. Авиобаза Ал Убейд се намира на около 30 км югозападно от Доха и понастоящем в нея се намират около 11 000 военнослужещи, по-голямата част от които са от САЩ.

Споразумението идва на фона на изолацията, в която изпадна Катар през миналата година – наложена от страни от Близкия Изток (вкл. Саудитска Арабия и Египет), които обвиняват емирството в оказване на помощ на терористични организации.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас