НОВИНИ

„Ислямска Държава“ (ИД) продължава да бъде главната заплаха за сигурността на арабските страни, заяви министърът на вътрешните работи на Мароко.

„Независимо от резултатите постигнати в борбата с ИД и огничаването на териториалната й експанзия, тази организация продължава да се възползва от крехкото положение в областта на сигурността в някои региони и остава главна заплаха за арабските държави“, предава агенция Maghreb Arabe Press думите на Абделуафи Лафтит на 35-тото заседание на министрите на вътрешните работи на арабските страни в алжирската столица, цитирана от ТАСС.

По думите на Лафтит „под прицел“ се намира зоната африкански Сахел, където „присъстват най-опасните организации, свързани с ИД и в частност „Ислямска Държава в Сахара“, които сключват съюзи с групировки контролирани от „Ал Кайда“ – напр. „Джамаат Нусра ал-Ислам уал-Мюслим“ („Група за поддръжка на исляма и мюсюлманите“).

Лафтит коментира още, че през последните години „терористичната заплаха в различни региони на света се засилва“, а арабските страни „като преди остават под ударите на заплахи и предизвикателства“.

„Арабският свят, днес живее в услония на война с тероризма“, заявява още той.

По думите му, осъщественото в редица сфери сътрудничество между арабски държави, вече е „доказало своята ефективност и е довело до доста съществени резултати в работата по противодействие на някои терористични организации“ (кой точно са тези организации не става ясно!).

Успоредно с това, по думите на мароканския вътрешен министър „остават зони, които продължават да служат като пристанище за екстремистки елементи и представляват заплаха за основите на регионалната сигурност“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас