НОВИНИ

Кюрдското регионално правителство е предприело международни стъпки в опит да си върне стотиците плячкосани и липсващи антики.

„Поради нестабилността по време на ирано-иракската война, която скоро беше последвана от въстанието на народа на Кюрдистан от 1991 г., няколко дузини антични артефакти бяха отнесени, изложени в музеи в други страни“, коментира генералният директор на Департамента за археология в региона на Кюрдистан, Мала Ауат, цитирана от „БасНюз“.

По думите му, няколко артефакта от Дахук са били закарани (през 1991 г.) в Мосул и след това в Багдад, за да бъдат защитени.

„Ние сме искали те да ни бъдат върнати, но няма положителен отговор“, коментира още той.

По думите му, дузина други артефакти от Кюрдистан сега са изложени в музея Урмаяа (в Иран) и те също отказват да ги върнат.

Иракски антики - контрабанда през Турция.

Очаква се екип италиански експети да посети Ербил следващия месец, за да подгови (тренира) кюрдски археолози, полицаи и членове на силите за сигурност по международните правни процедури относно изискването и връщането на културно наследство.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас