НОВИНИ

Две момчета са иззети от опеката на баща им (мюсюлманин) след като съдия от Лондонския Върховния съд е постановил, че има доказателства, които показват, че те са били отглеждани (обучавани) да се разглеждат (възприемат) като „религиозни воини“.

Решението относно това, къде трябва да живеят момчетата е взето, след като съда е бил алармиран от социални работници, че децата живеят в „радикализирано ислямско домакинство“ и са изпожени на „потенциален риск от апасни дейности“.

Решението на съдията идва след анализ на доказателствата по делото и според него двете момчета – и сестра им – трябва да бъдат изведени от дома (на домакиството) и грижите за тях трябва да се поемат от социалните служби.

Семейството не е идентифицирано, но момичето и по-голямото момче са в „средата на тинейдръжските години“, докато второто момче е на 11 години.

Съдията е коментирал, че баща им е около 50-годишен и е пристигнал в Англия от Уганда, когато е бил дете след като родителите му са избягали от режима на Иди Амин Дада (който управлява Уганда като военен диктатор от 25 януари 1971 г. до 13 април 1979 г. На 18 юли 2003 г. Дада изпада в кома в болница в Джеда, Кралство Саудитска Арабия и около месец по-късно – на 16 август умира и е погребан в същия град. Смята сде, че жертви на репресиите му са станали между 300 и 500 хил човека). Майката на децата е починала.

Преди три години членове на семействотоса били спрени от властите на ферибот в Харуич (Есекс), а полициата смята, че бащата е бил радикализиран и се е опасявал, че младежите  са тръгнали за Сирия.

Съдия Паркър е коментирала също, че е видяла доказателства сред които семейни снимки, на които момчетата са „в пози на ислямски бойци“.

„Те са част от поощрение и няма да е твърде силно то да се разглежда като подготовка на деца да се възприемат като политически/религиозни воини“, казва още тя, цитирана от „Аsianimage“.  

Тя е допълнила, че доказателствата сочат „степен на подготовка“ за момчетата „в направление те да се възприемат като войници на вярата“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас