НОВИНИ

Ръководителят на Центъра за освобождаване на пленени обществена организация „Офицерски корпус“, Владимир Рубан, който беше задържан в Донбас е готвил покушение срещу президента на Украйна, Петро Порошенко.

Това е част от обвиненията, които са му предявени от Службата за сигурност на Украйна, публикувани от „Страна“. На Рубан са предявени обвинения по НК на страната за „подготовка на престъпление“, „незаконно притежание на оръжие“, „терористичен акт“. 

Според текста на документа, освен подготовка за покушение срещу Порошенко, Рубан е подготвял такива и срещу „първите лица на държавата в Киев“, планирало се е „убийство на голямо количество хора в Киев, унищожаване и повреждане на инфраструктура в правителствения квартал, дестабилизиране на вътрешната обстановка в страната“. Според украинските медии, специалните служби на Украйна считат, че Рубан е планирал убийството на президента Петро Порошенко, министъра на вътрешните работи и секретаря на Съвета за национална сигурност и отбран на Украйна, а също и обстрел на сградите на Върховната Рада (парламента), а също и на администрацията на президента.

Рубан беше задържан на 8 март (сутринта) при пресичане на линията на разграничаване (в района на КПП „Майорск“). При проверката на микробуса, с който той е превозвал мебели са намерени минохвъргачка, мини за минохвъргачка, автомати „Калашников“, взриватели и друго оръжие. Целият превозван товар е бил обявен като „имущество на семейства на преселници“.

Според изявления на съпругата му, пред местни медии сутринта на 8 март в дома им бил обискиран.

Днес, Порошенко е наредил на ръководителя на ССУ, Василий Грицакда вземе под личен контрол т. нар. „дело Рубин“, съобщават украинските медии.

Той е отбелязъл, че не става въпрос за превоза, а „ще бъдат получени неопровержими доказателства, какви мащабни терористични актове са се готвили в Украйна и каква мрежа е била задействана за това“.

„Целта е била една – дестабилизиране чрез масови терористични атаки и доказателства за това, поне това, което ми каза шефът на Службата за сигурност на Украйна са неопровержими, доколкото става въпрос за стабилността на държавата, за защитата на сигурността в украинската столица ", коментира Порошенко, цитиран от „Интерфакс-Украйна“.

Той е разпоредил разследването по делото да се проведе в най-кратки срокове и е отбелязъл, че наличната информация потвърждава правилността на действията на специалните служби.  

По-късно в петък, районен съд в Киев е постановил мярка за неотклонение на Рубан за период от 60 дни, без право на пускане под гаранция.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас