НОВИНИ

Сипан Хемо, от Генералния щаб на Подразделенията за защита на народа (YPG) обвини Русия във воденето на „мръсна политика“ в бойните действия в сирийския анклав Африн.

По думите му, през последните дни Русия е поискала среща на военно ниво с генералите от YPG, независимо от водената от нея политика в Африн. „Наскоро, Русия поиска ние да се срещнем с тях. Те поискаха това много пъти. Ние не го отхвърляме, но ние не се нуждаем от среща с тях засега“, казва той в интервю за „Mezopotamya Agency“.

Хемо разкритикува остро руската политика в Африн и добавя, че Москва е позволила на Турция да започне военната операция в Африн. „Ако вие (Русия) сте променили вашия план, не е необходимо да (ни) го казвате, направете го на практика. Русия води мръсна политика. Ние не й вярваме“, казва още той.

Генералното командване на YPG разпространи на 7 март изявление, с което се призовава Руската федерация да отмени нейното решение, с което се позволява инвазията на Турция срещу Африн и да спре да участва в избиването на хората в Африн и унищожаването на техните градове и села.

Следва пълният текст на изявлението на YPG:

„За повече от 47 дни, турската държава и нейните терористични фракции Ислямска държава в Ирак и Сирия и фронт Ал Нусра водят агресия и открита война срещу анклава Африн, като използва различни оръжия и войски.

Както е известно на всекиго, въздушното пространство на Африн беше защитавано от въздушните сили на Руската федерация и ако нямаше руско разрешение, турските въздушни сили не биха могли да навлязат в сирийското (въздушно) пространство и да извършват техните въздушни удари и агресия.

Сега е ясно, че Руската федерация е съучастник на турската държава посредством отварянето на нейното въздушно пространство за турската държава, позволявайки й да извършва избиване на цивилни в Африн. Руското съучастничество дойде след много пропаднали опити от руснаците да принудят Подразделенията за защита на народа и политическата администрация в Африн да наложат руския частен дневен ред, който не е от полза за сирийския народ.

Заради споразумението на Руската федерация с турската държава посредством позволяването й да извърши етническо прочистване и да принуди хората в Африн да се изместят, сега е очевидно, че Руската федерация е съучастник с турската държава в проливането на кръвта на невинния кюрдски народ.

Ние, в Генералното командване на YPG, призоваваме правителството на Руската федерация да отмени своето решение да се позволи на инвазията на Турция в Африн и да спре участието си в избиването на хората в Африн и разрушаването на неговите градове и села. Ние също призоваваме руския народ да окаже натиск върху тяхното правителство за да му попречи да продължава (да участва) в тази схема, която не служи на руския народ и да настоява тяхното правителство да прекрати веднага тази схема.“

По всичко изглежда, че сирийските кюрди имат основания за подобни твърдения. Според много наблюдатели (вкл. и руски), окончателното „разрешение“ за началото на военната операция „Маслинова клонка“ на Турция в Африн е било получено на 18 януари, по време на екстрено посещение в Москва на началника на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар и началника на Националната разузнавателна организация на Турция (по-известна с турския акроним MIT) Хакан Фидан.

10 03 2018 Afrin Russia1

Там те са провели преговори с министъра на отбраната на Русия Шойгу и началника на Генералния щаб на Русия генерал Герасимов. По-конкретна информация за обсъжданите въпроси и постигнатите договорености не бе дадена. Но, дори и на разпространените от руското министерство на отбраната официални снимки преди самите преговори се вижда, че турската делегация е разтворила схеми, на които ясно се забелязва анклава Африн…

10 03 2018 Afrin Russia2

 

10 03 2018 Afrin Russia4

Турската операция започна ден по-късно – в ранните часове на 20 януари с артилерийски обстрели, вкл. и на граждански (цивилни) обекти. В същото време, намиращият се в Африн руски военен контингент се изтегли от анклава, осигурявайки по този начин свобода на действие на турските сили и техните съюзници.

Другата статистика за първите седмици на турската инвазия в Африн

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас