НОВИНИ

Присъда на съда в Солна (Швеция) предизвика голям отзвук в обществото, защото представлява прецедент – на практика тя бе взета на базата на Шарията и ислямските обичаи за семейството.

Подсъдимият (иракчанин, мюсюлманин) е бил обвинен, че през април 2015 г. е извършил насилие срещу съпругата си (с която има сключен брак по Шарията) – удрял я е по лицето, дърпал я е за косата и е „навирал“ обувка в лицето й. В последствие тя се оплакала в полицията и нанесените й наранявания били удостоверени.

Обвиняемият е бил оправдан и освободен, но това което предизвика остра реакция в обществото бяха всъщност мотиви на съда, с които е обосновано това взето с мнозинство от двама от съдиите решение. Според съда, обвиняемият е невинен защото той произлиза от „добро семейство“ – за разлика от съпругата му. Освен това, в него се казва, че „не е рядкост жените лъжливо да заявяват, че са били атакувани“, а пък и съпругата не заслужавала доверие, защото се обърнала към полицията. Според съдиите, тя трябвало да се оплаче на семейството на съпруга си, в крайна сметка – в мюсюлманската общност, в рамките на която проблемът можел да бъде решен…

Решението предизвика много критики. Особено защото то е било взето на практика от двама от т.нар. свободни съдии – назначавани според шведските закони от местните власти измежду хора, които нямат правно образование. (Подобно на съдебните заседатели в България – бел.ред.)

Това незабавно предизвика интерес към въпросните „съдии“. Оказа се, че едната от тях е Ебитсам Алдебе, мюсюлманка, член на Центристката партия, която през 2014 г. открито се е застъпвала за прилагането на „специални закони“ (т.е. Шарията – бел.ред.) за мюсюлманите, с която на практика се създават условия за официализирането на предимството на религиозните канони (закони) над тези на светската държава, а също и за формирането на паралелна теократична държавност и общество (общности). Вторият свободен съдия, който същи има „принос“ за оневиняването на обвиняемия се нарича Хасан Франсон…

В крайна сметка, под натиска на общественото негодувание (вкл. и от страна на видни шведски прависти), съдът в Солна възнамерява да „освободи“ двамата „свободни съдии“, които са постановили скандалните мотиви – спазвайки Шарията и нормите на ислямската „култура“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас