НОВИНИ

Премиерът на Ирак, Хайдар ал-Абади защити решението си за официално включване на проправителствените сили „Хашд ал-Шааби“ (Народни мобилизационни части“) в иракските сили за сигурност като ход, който ще помогне за установяването на сигурност и стабилност.

В свое изказване на изложение по сигурността и отбраната в Багдад (в събота), той казва, че интегрирането на тези сили ще „запази идентичността на силите за сигурност“ и допълва, че ходът също така означава, че само членове на държавни структури законно притежавате (носят) оръжие.

Според декрета (от четвъртък, 8 август) членовете на „Хашд ал-Шааби“ ще получат много (и същите) права като тези на членове на военните, както и че ще им бъдат дадени еквивалентни – спрямо тези на военните контролирани от иракското МО - заплати. Декретът установява и един върховен командир и двама заместници за тези сили, а членовете им стават подвластни на законите за военните и получават достъп до военни институти и колежи.

„Хашд ал-Шааби“ бяха формирани от доброволци в отговор на призива на най-високопоставения шиитски духовник Аятолах Али ал-Систани за национална мобилизация срещу „Ислямска Държава“ в средата на 2014 г.

Реално, с последното развитие, тези военизирани формирования на иркските шиити стават до голяма степен подобни на иранския Корпус на пазителите на ислямската революция.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас