НОВИНИ

ЕС не признава провеждането на избори за президент на Руската Федерация на територията на Крим, които трябва да се проведат на 18 март тази година.

„Ние, не признаваме анексията на Крим и продължаваме нашата политика на непризнаване на тази незаконна анексия“, заяви Върховния представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, Федерика Могерини на съвместна пресконференция с президента на Украйна, Петро Поршенко, цитирана от ТАСС.

„Ние, също така продължаваме да осъждаме нарушенията на международното право. Ние, също не признаваме избори, които ще бъдат проведени в Крим“, заявява още тя.

През март 2014 г. в Севастопол и Крим се проведе референдум по въпроса за присъединяване към Русия, в което участваха над 80% от имащите право на глас. На 18 март, руския президент подписа договор за присъединяването на Република Крим и Севастопол в състава на РФ, а на 21 документа беше ратифициран от Събранието на Федерацията.

„Няма промяна в нашата много ясна политика на ЕС по отношение отношенията с Русия: за каквито и да са съществени промени, Минските споразумения трябва да бъдат напълно изпълнени и нелегалната анексия на Крим трябва да приключи. Това е първият от петте принципа, които в момента движат нашите отношения с Русия, съгласувани единодушно от всички правителства на (държавите от) ЕС“, коментира още Могерини в интервю за UNIAN.

Според Могерини, сред петте принципа е също и селективен ангажимент с Русия по въпроси, където има ясен интерес на ЕС за рестартиране на Близкоизточния мирен процес, запазване на ядреното споразумени с Иран, денюклеаризирането на Корейския полуостров, намиране на политическо решение за войната в Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас