НОВИНИ

Полиицята е арестувала 11 човека по време и след демонстрация на движението ПЕГИДА в Амстердам.

Според полицията, демонстрацията – проведена в неделя следобяд – е била „относително спокойна“ и няма ранени.

Около 25 до 30 привърженици на ПЕГИДА са се били събрали на Стопера, от където са поели към Фредериксплацен (около 13.30 ч. местно време), съобщава „Nltimes“. Група от около 40 до 50 човека, членове на движението „Laat Ze Niet Lopen“ и други, пък са стартирали контра-демонстрация.

Полицаи от звеното за борба с масовите безредици са държали двете групи разделени, но въпреки това 11 човека са били арестувани за различни простъпки, вкл. запалване на фойерверки и сигнални/осветителни ракети, обиди към полицията, показване на „поздрава на Хитлер“ и отказ да се подчинят на полицейска заповед.

Говорителят на полицията не е коментирал към коя от групите са били задържаните.

Докато дейността на ПЕГИДА е относително ясна в общо европейски мащаб, то Laat Ze Niet Lopen се самоопределя като: фокусира се върху акции на протест срещу екстремистки десни демонстрации, в частност Nederlandse VolksUnie (NVU) и ПЕГИДА – Не им оставяйте да ходят!

Много от коментиращите в социалните медии (привърженици на групата), практически слагат знак на равенство между Laat Ze Niet Lopen и „по-известната“ Antifa.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас