НОВИНИ

Съюзните на турската армия ислямистки формирования окупираха няколко села в анклава Африн, вкл. населени с язиди, които бяха принудени да се евакуират основно в град Африн.

Продължаващата военна операция на турската армия и нейните съюзници, която придобива все повече формата на открита религиозна война – джихад и етническо прочистване на населението на анклава Африн в Сирия. Това принуди населението на язидските села Кастал Джиндо, Катмах, Бафлане, Ширкан и Кефре Зйет – общо между 2 500 и 3 500 човека да се евакуират в районите, които все още са под контрола на кюрдските сили (Подразделенията за защита на народа – YPG). По-голямата част от тях са избягали в град Африн.

На този фон, посланичката на добра воля на ООН, язидката Надя Мурад, станала известна след като открито разказа за преживяванията си по времето, когато е била отвлечена от джихадистите от терористичната групировка Ислямска държава и продадена като сексуална робиня, разпространи в понеделник (12 март) отворено писмо, в което се казва:

„Днес аз получих информация, че района на Африн, населен с кюрди, язиди и християни, е под обсада от всички страни. Има само един път, по който хората могат да напуснат града. Убити са били 200 цивилни, вкл. 3 язидски деца. Светилища и религиозни места са разрушени или насила превърнати в джамии. Домовете на хората са ограбвани, а малцинствата са подложени на безобразия от екстремистките милиции.

Много от тези действия са военни престъпления и трябва да бъдат документирани. Този ужас напомня на началните действия на ИДИС (Ислямска държава в Ирак и Сирия – бел.ред.) в Ирак. Спешно са необходими медицински и здравни услуги. Тази ситуация предвещава „етническо прочистване“ и геноцид.

13 03 2018 Nadya Murad2

Аз апелирам към ООН, ЕС и Съвета за сигурност на ООН да изискат, всички страни да спазват правата на цивилните и да работят за прекратяване на огъня. Освен това, аз призовавам хуманитарните организации и агенциите на ООН да окажат подкрепа на цивилните в районите, където достъпът до храна и медицинско обслужване бързо изчезва.

Всички страни в Сирия трябва да работят съвместно за мирен процес, който ще осигури мир, стабилност, (и) защитата на правата на всички религиозни и етнически малцинства. Сега е времето да се лекуват раните, да се избегне по-нататъшна ескалация и връщане към нормалност за хората в Ирак и Сирия.

Надя Мурад Басии“

Коментарите са излишни. Остава само слабата надежда, апелът на Надя Мурад да бъде чут.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас