НОВИНИ

Русия заплаши да стреля срещу американски самолети и кораби

САЩ са загрижени за Източна Хута и заплашват с удари, ако не бъдат прекратени военните действия там. Русия на свой ред заплаши да стреля по американски кораби и самолети. В същото време и двете страни не „обелват нито дума“ за ставащото в Африн.

Вчера, официалният представител на Вашингтон в ООН Ники Хейли внесе нова резолюция за Сирия, в която се настоява за незабавно прекратяване на военните действия в Източна Хута и заяви, че САЩ са готови да нанесат удар срещу силите на президента Башар Асад в Сирия. „Не искаме да стигаме до такъв вариант, но ако ООН не приеме резолюцията и престъпленията в Източна Хута продължат, няма да имаме друг изход", заяви Хейли, цитирана от „Ройтерс“.

Но, за разлика от април 2017 г. когато САЩ нанесоха удар срещу няколко бази на сирийската армия – след като бе употребено химическо оръжие, заявените намерения за нов удар срещнаха твърд отпор от Москва.

За отбелязване е, че руският отговор бе артикулиран от началника на ГЩ на РФ генерал Валерий Герасимов – обикновено, изявленията на руското военно министерство и ГЩ се правят от говорителя на министерството генерал Игор Конашенков.

Днес генерал Герасимов заяви, че според руски данни, терористите в Източна Хута готвят провокация – инсценировка на използване на химическо оръжие от страна на сирийските правителствени войски срещу мирното население с цел оправдаване на масиран удар от страна на САЩ по контролираните от правителството квартали на Дамаск. „Ние имаме достоверна информация за подготвянето от бунтовниците на инсценировка на използване от правителствените войски на химическо оръжие против мирното население. За тези цели, в няколко района на Източна Хута е събрана масовка от докарани от други райони жени, деца и старци, които трябва да изобразяват жертви от химическия инцидент. Там вече се намират активисти от „Белите каски“ и снимачни групи с апаратура за спътникова видеотранслация. Това се потвърждава и от намирането на лаборатория за производство на химическо оръжие в освободения от терористите населен пункт Афтрис“, казва Герасимов, цитиран от ТАСС.

По думите му, след провокацията, САЩ възнамеряват да обвинят правителствените войски в използването на химическо оръжие. „Като ответна мярка, Вашингтон планира да нанесе ракетно-бомбен удар по правителствените квартали на Дамаск. В същото време, в Дамаск, в учреждения и в обекти на министерството на отбраната на Сирия се намират руски военни съветници, представители на Центъра за помиряване на враждуващите страни и военнослужещи от военната полиция. В случай на възникване на заплаха за живота на нашите военнослужещи, Въоръжените сили на Руската федерация ще предприемат отговарящи мерки за въздействие, както по ракетите, така и по носителите, които ще ги използват“, заявява началникът на ГЩ на РФ.

Той обяснява още, че в Източна Хута, терористите и т.нар. „умерена опозиция“ използват мирните жители като „живи щитове“. „Те твърдо пресичат протестните акции на населението на Източна Хута, на което под заплаха от смърт се забранява да напускат дадения район. В понеделник (12 март – бел.ред.) при разгонване на демонстрация в Хаммурия бунтовниците са разстреляли 4 и ранил още 10 човека, в населения пункт Кафр-Батна са били убити 5 и ранени 12 мирни граждани“, казва Герасимов.

По-простичко казано, Русия заяви, че е готова да стреля по кораби и самолети на САЩ, които биха нанесли ракетни и бомбени удари по правителствени обекти в Дамаск. И това (несъмнено!) рязко изостря противопоставянето между двете страни в Сирия.

В същото време, нито САЩ, нито Русия проявяват някаква загриженост за „цивилното население“ (термин използват от САЩ) или „мирните граждани“ (термин използван от Русия), оказали се в района на продължаващите бойни действия в анклава Африн. Там, по официална информация на Анкара, турските войски и техните съюзници са обкръжили град Африн, а по информация от източници на язидската общност, те извършват етническо и религиозно прочистване и геноцид срещу религиозните и етнически малцинства – кюрди, язиди и християни. Но това, някак си е „извън зоркия поглед“ и на Москва, и на Вашингтон.

Съюзните на Турция екстремистки милиции грабят и разрушават – отворено писмо на Надя Мурад

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас