НОВИНИ

Националната полиция на Испания е задържала 155 човека в рамките на мащабна операция по пресичане на незаконно прехвърляне на хора.

Членовете на организацията са се занимавали с незаконено прехвърляне на граждани на Китай във Великобритания и Ирландия, пише в съобщение на Националната полиция, цитирано от РИА „Новости“.

Стойността на предлаганата от трафикантите „услуга“ – изготвянето на фалшиви документи и помощта за преминаване на границата – е била по 20 хил. евро на човек.

Арестуваните са основно китайци, на които ще бъдат предявени обвинения в участие в престъпна групировка, изготвяне на фалшиви документи и нарушаване правата на чуждестранни граждани. Повечето от пътуващите са се опитвали да стигнат до Великобритания, като малък процент от тях са пътували за Ирландия, съобщават ирландските медии.

Полицията е проверила три собствености в Барселона (във вторник), арестувайки четирима човека и изземайки фалшиви документи, печати, компютри и телефони, както и пари в брой – 11 250 евро и 16 000 юана.

Задържаането е станало в рамките на разследване, което е продължило три години – започнало, когато служители на летището в Барселона са открили масово увеличаване на фалшивите документи на пасажери, които са отивали във Великобритания.

Следователите са открили, че след заплащане на „таксата“, жертвите са били трафикирани (със самолети) до Испания, където са били държани в апартаменти в Барселона, докато фалшивите им документи за пътуване до Великобритания или Ирландия са готови.

Документите са се фалшифицирали в Китай, след което са се изпращали в Испания чрез куриерски услуги. След като документите веднъж са били пристигнали в Испания, са се купували евтини самолетни билети за Великобритания или Ирланди – често часове преди полета с цел да се избегнат подозрения от полицията.

В хода на разследването са извършени 111 ареста на летище „Ел Прат“ и 19 на летище „Адолфо Суарец“ (в Мадрид). Другите арести са били извършени в Алканте, Ибиза, Кадиз, Малага, Кастелон, Билбао и Астурия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас