НОВИНИ

„От 25 деца, трябва да интегрираш 21“, учителка

Училищните преподаватели във Виена са все по-загрижени за засилващото се влияние на исляма и ислямизирането на учениците, които все по-често напускат училищата, но рядко някой се осмелява да говори открито за проблема.

В клас от 25 деца, „човек трябва да интегрира 21 деца в нашето общество“, заявява в интервю Сузане Вийзингер, цитирана от „Kronen Zeitung“. Всеки втори ученик във виенските училища е с мигрантски произход, а конфликтите на религиозна основа са станали ежедневие и част от училищния живот.

И докато политиците често се опитват да омаловажават ставащото, все повече и повече учители предупреждават, че образователната система е пред колапс. Много от тях се чувстват изоставени и безсилни от училищните настоятелства. Но на Сузане Вийзингер очевидно й е „писнало“ и тя отправя зов за помощ. Според 53-годишната преподавателка, проблемите в класните стаи вече почти не могат да бъдат решени. „Това просто е твърде много“, казва тя.

В миналото, все пак са се справяли – при проявяване на желание от учениците. Но сега, това не е така, като особено учениците – мюсюлмани трудно проявяват някаква заинтересованост да учат. „Аз мисля, че разликата между техния свят у дома и нашия свят е толкова огромна, че те не могат да я преодолеят. Шарията определено е по-висше (нещо) за много от моите ученици. Това значи, че най-важното е да бъдеш добър мюсюлманин и все по-добър мюсюлманин“, казва Вийзингер.

Това става все по-видно в класната стая, продължава учителката. Музиката и танците се отказват по религиозни причини, а конфликтите между учениците все по-често са по религиозни причини. Нещо повече, по наблюденията на Вийзингер, много родители – мюсюлмани са с „нарастваща враждебност към образованието“, като често става просто въпрос за исляма. „И тогава, ако остава само това, тогава това е опасно. Нещо се развива в посока, която не е здравословна за обществото“, казва тя.

Вийзингер е подкрепена от Кристиян Клар. В миналото, „заядливият“ директор на училище „Franz-Jonas-Europa-Schule“ често е критикувал опасното развитие на ситуацията в училищата. И естествено – той, който още през 2015 г. вече е забелязал засилващото се „консервативно, почти расистко разбиране на исляма“, днес вече настоява за ясни правни насоки – напр. за наказване на ученици в отделни случаи или обявяване на наказания. Това вече се случва, но „по принцип е на ръба на закона“ – по определението на главния учител на „New Middle School“ във виенския район Флоридсдорф.
Вече не е нищо ново, учител в училище да бъде обиждан вербално или да се извършва насилие срещу учители, но сега нещата определено стават по-лоши. По-специално – увеличават се религиозните конфликти. „В класната стая започва битка между всички видове култури“, произходът и религията за съжаление са твърде важни за децата и „ясно се очертава една мрачна картина“. Според Клар, който иска забрана на забрадките в училищата, има големи проблеми с много от мюсюлманските семейства.

Неговата загриженост, че ислямското образование в училищата усложнява интеграцията се споделя от баща – иракчанин. Мъжът, който е пожелала анонимност, споделя своите сериозни обвинения срещу преподавателите в училищата по ислям във Виена. Те се възползват от децата на които преподават (около 30 000 във Виена) и се опитват да получат достъп до учениците чрез религиозното образование.

В контекста на всичко това, президентът на градския съвет на Виена подчертава, че демократичните ценности трябва да бъдат спазвани и уважавани от всички, включително и от преподавателите по ислям.

Интересно, дали според общинарите във Виена, отправянето на апели ще реши проблемите. А те трябва да се решат, защото от конфликтите в класните стаи, много лесно ще се премине към конфликти по улиците. И не само в столицата на Австрия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас