НОВИНИ

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е пресякла канал за изпращане на симпатизанти на „Ислямска Държава“ (ИД) в Сирия и Ирак.

Според съобщението на службата, операцията е извършена във взаимодействие с териториалните поделения на МВР за Москва и Московска област, които са „пресекли дейността на етническа престъпна група“. Лицата са били изпращани в Сирия и Ирак за „участие в бойни действия“, а престъпниците също така са осъществявали незаконна легализация в Русия на мигранти от Средна Азия.

В резултат на операцията (във вторник) бяха задържани 60 чужденци, като московски съд (в сряда) арестува трима човека по обвинения в изпращане на симпатизанти на ИД в Сирия и Ирак.

Руските служби, също така са провели обиски на 17 адреса и са открили три лаборатории за изготвяне на фалшиви документи, голям брой печати, щампи за пресичане на граница, формуляри на руски миграционни карти, оригинали и копия на чуждестранни паспорти.

Установена е връзка на организаторите на канала с представители на межднародни терористични организации (конкретни имена не са съобщени).

Тримата арестувани са обвинени по членове за „склоняване, вербовка, въоръжаване или подготовка на лица с цел извършване на поне едно от указаните престъпления, както и финансиране на тероризма“, „склоняване съм терористична дейност“, „участие в дейността на организация, която в съответствие със законодателството на РФ е призната за терористична“. Към момента те са осъдени на „арест да срок от два месеца“, цитира ТАСС представител на съда.

Днес, Службата е задържала – в Калужка област – други четири лица-участници в „спяща клетка“ на ИД.

„На 14 март 2018 г. в Калужка област са задържани четирима участници в т. нар. „спяща“ клетка ислямисти-жители на Ямало-Ненецки автономен окръг, оглавявана от емисар на международна терористична организация, преминали бойна подготовка на територията на Сирийската Арабска Република в състава на МТО (международна терористична организация) „Ислямска Държава“ и дошли от зони на конфликт за организиране на терористична дейност“, съобщава центъра за връзки с общественосттан а ФСБ, цитиран от ТАСС.

От Службата са коментирали, че (към момента) самоличността на задържаните няма да бъде съобщена, заради интересите на следствието.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас