НОВИНИ

Ситуацията около странното нападение на резиденцията на посланика във Виена постепенно започна да се изяснява.

Австрийският гражданин, неутрализиран при атаката с нож е всъщност с египетски произход и с „ислямистки симпатии“.

Данните от предварителното разследване показват, че 26-годишният мъж „ясно е симпатизирал на политическия Ислям“, съобщи пред медиите във Виенау ръководителят на звеното за обществена сигрурност, Михаела Кардейс, цитирана от „Брейтбрат“.

Материалите иззети от дома му и дейностите му в социалните медии, допълнително ще бъдат анализирани в идващите дни, коментира още тя, но към момента няма други детайли за бекграунда му или възможните мотиви.

Междувременно, МО съобщи, че по време на военната му служба (през 2012 г.), мъжът е регистриран като набожен мюсюлманин – дали са му право да се моли по пет пъти на ден и да си „отглежда“ брада.

По информация на „Kurier“, мъжът е живеел заедно с роддителите си в „работнически квартал“ на Виена и във социалната мрежа „Фейсбук“ е бил последовател на германския салафистки проповедник Пиер Фогел (т.е. до тук с т. нар. „политически ислям“).

Освен „салафистките симпатии“ в същата социална мрежа, той е бил фен и на друга „интересна група“ – агитираща за „освобождаване на затворниците сунити в Иран“, съобщава още „Kurier“.

В понеделник, полицията съобщи още, че мъжът – явно както повечето „ножари“ – е имал психологически проблеми.

В неделя, около 23.00 ч. (местно време) Мохамед Е. нападна войник пред резиденцията на иранския посланик, намушвайки го няколко пъти. Войникът направи опит да използва лютив спрей срещу нападателя, но в последствие се стигна до изстрелването на поне четири куршума и нападателят беше убит на мястото на атаката.

Нараняванията на войника са относително леки (ако не се брои шока).

В следствие на нападението австрийската полиция разпореди усилване на охраната на всички дипломатически мисии в града.

За разлика от други западно европейски държави като Великобритания, Франция, Германи и други, Австрия (към момента) е относително незасегната от атаки на ислямисти-екстремисти (извън политическата коректност – джихадисти), но явно вътрешномюсюлманската ненавист ще става нарастващ проблем за Европа, където подобно противопоставяне до сега не е имало.

По информация (към миналата година) 300 австрийски граждани са пътували до Сирия след началото на конфликта там, което всъщност е един от най-високите проценти спрямо броя на населението – 8.7 млн. – в ЕС. Почти половината от „заминалите“ са чеченци – в Австрия има около 30 000-на чеченска общност, която е една от най-големите в ЕС.

Интересен факт, е че няма коментари от страна на египетското МВнР, което в последно време не пести времето си за официални изявления свързани с египтяни и върнати от Европа такива. Мохамед Е. е австрийски гражданин, но пък „политическият ислям“ е една от мантрите на „Мюсюлманско Братство“, която в Египет е забранена като „терористична организация“, а от информацията за Мохамед изглежда, че той по-скоро е бил повече египтянин, отколкото австриец.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас