НОВИНИ

Европейската комисия (ЕК) разпространи доклад за изпълнението на дневния ред по миграцията на ЕС. Не се предлага никаква промяна в доказалата се вече като неефективна политика на ЕС – отново се залага на нови квоти за приемане на мигранти, даване на 3 млрд. евро на Турция и „наливане на пари“ по програмите в Африка и Азия. И естествено – нито дума за негативните ефекти на миграцията върху страните – членки на Съюза.

В доклада на ЕК се казва, че по операциите на ЕС в Средиземно море (които уж трябваше да ограничат миграционния наплив към Европа) от февруари 2016 г. и през 2017 г. са били „спасени“ над 285 000 мигранти, а други над 2 000 са били спасени от пустините в Африка. В същото време, 15 000 мигранти от Либия са били върнати в родните им страни, а други 1 300 – „евакуирани“ (?!) пак от Либия в Европа и сега трябва да бъдат „преселени“ в някои от страните от ЕС.

Успоредно с това, фондът на ЕС за Африка е предвидил по 147 програми в страните от Сахел, Северна Африка и Африканския рог 2.5 млрд. евро – все за „основните причини“ за миграцията и за „осигуряване на защита на мигрантите и бежанците“ по пътищата им на придвижване. ЕК обаче „бодро“ съобщава, че не й достигат още поне 1 млрд. евро – „за важната работа занапред“. ЕК отбелязва и че по Плана за външни инвестиции Европейският фонд за устойчиво развитие е привлякъл интереса на „финансовите институции – партньори“, както и че първите предложения за инвестиции по Гаранционния фонд са „много окуражаващи“.

Както се очакваше, ЕК иска да бъдат набрани и нови 3 млрд. евро– за сделката с Турция. Първият транш от 3 млрд. евро беше осигурен съответно 2 млрд. от страните – членки и 1 млрд. от ЕК. Съобщава се, че от 2016 г. с парите на ЕС е било осигурен достъп на 500 000 деца – бежанци в Турция до училище, а на 1.2 млн. бежанци ежемесечно по банков път (на дебитни карти) се превеждат парични помощи.

ЕК съобщава още, че по схема за преселване (приета през юли 2015 г.) на бежанци от Турция са били преселени 19 432 човека и тя е приключила през 2017 г. По втората схема за преселване на бежанци от Гърция и Италия са останали да бъдат преселени 149 човека от Гърция и 933 от Италия. До сега са преселени в страните от ЕС около 34 000 бежанци (96% от предвидените). ЕК вече е разработила и нова схема – за преселване на „най-малко 50 000 бежанци“, като 19 държави от ЕС вече са заявили 40 000 „места“.

На фона на продължаващия наплив на мигранти в Европа, както и на всичко посочено до тук, отбелязаният в Доклада на ЕК като забележителен успех, че от средата на октомври 2017 г. досега са извършени 135 операции по връщане на мигранти (по-точно – депортиране – бел.ред.), които са „обхванали“ 4 000 човека, звучи направо като подигравка.

Ето какво иска ЕК „за напред“ по миграционната политика – продължаване на действията по целия спектър на миграционната политика на ЕС с „адекватно финансиране, което трябва да комбинира и увеличаването на приноса от бюджета на ЕС, и подсилената подкрепа от държавите – членки на ЕС“:

• Реформиране на Дъблинските споразумения – до юни да бъде постигната устойчива миграционна политика.

• Продължаване на оказването на помощ на мигрантите в Либия.

• Запълване на „финансовите празнини“ във Фонда на ЕС за Африка.

• Допълнително финансиране от страните – членки на Плана за външно инвестиране.

• Подготовка на техническа и оперативна стратегия за интегрирано управление на външните граници. Запълване на „празнините“ (недостига) от експерти и техническо оборудване.

• Ускоряване на работата по сключване на споразумения за реадмисия с трети страни.

• Бързо започване на преселването на мигранти по схемите за приоритетните страни. Заселване на мигранти пряко от Либия по Транзитния механизъм за извънредни ситуации.

• Събиране на парите по втория транш за Турция (3 млрд. евро). Промени в законодателството на Гърция, които да позволят ускоряване на процеса на връщане на мигранти. Активиране на Схемата за доброволно хуманитарно приемане (на мигранти – бел.ред.) за осигуряването на продължаване на преселванията от Турция в страните от ЕС.

Както се вижда, на чиновниците в Брюксел „и през ума не им минава“ да предложат мерки за спиране на миграцията, за неутрализиране на негативните ефекти от пребиваването на милионите мигранти, дошли нелегално в Европа. Все същата добре позната и известна политика на (практически) отворените граници и на наливането на огромни суми пари …Иначе казано, под формата на "управление на миграцията", ЕК предлага да продължи наводняването на Европа с нежелани от все повече европейски граждани мигранти и съпътстващите това "нахлуване" рискове за сигурността, повишена престъпност, сриване в социалните системи и изтощаване на икономиката на страните - членки.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас