НОВИНИ

Поредният сириец с обвинения в тероризъм

Федералната прокуратура на Германия е предявила обвинения на 20-годишен сирийски бежанец за предполагаема подготовка на бомбена атака.

Яамен А. е планирал ислямистки инспирирана атака с цел „убиване на поне 200 човека“, съобщава офисът на прокуратурата в Карлсрюе, цитиран от „Дойче Веле“.

Интересен факт е, че в съобщение за медиите на прес-службата на прокуратурата, цитирано от РИА „Новости“, пише:

„По думите на обвиняемия, той е искал да убие не по-малко от 200 човека и по този начин да се присъедини към предишни нападения, зад които стои ИД („Ислямска Държава“) в Европа. За него е било важно да създаде за населението на ФРГ атмосфера на страх и неопределеност“.

По данни на следствието, „бягащият от насилието“ се е „увлякъл“ (по-добра дума трудно може да се намери!) от идеите на джихада през лятото на 2017 г. и е започнал да споделя идеологията на ИД. В тази връзка през юли 2017 г. е решил да организира взрив в хода на крупно масово мероприятие в Германия.

Според прокуратурата, той е решил „да детонира експлозивно устройство в Германия в средата на голяма концентрация на хора“ (цитат ДВ).

Къде точно е възнамерявал да се гръмне сириецът не е ясно и до сега.

За осъществяване на плана, сирийският бежанец „си е набавил“ необходимите познания за създаване на взривно устройство чрез Интернет – в частност инструкции за сглобяване на детонатора и процеса на синтезиране на взривно веществоТАТР (известно като "майката на Сатаната") от водородни прекиси, сярна киселина и ацетон. В края на юли 2017 г. той вече е започнал да си набавя необходимите компоненти и химикали. 

Федералната прокуратура е започнала разследване по делото на Яамен А. на 21 октомври 2017 г., Той е бил арестуван на 31 октомври същата година в Берлин и до момента се намира в предварителен арест.

Нe се смята, той да е част от терористична клетка, съобщава още ДВ.

По данни на МВР на ФРГ, А. е пристигнал във Федералната република през септември 2015 г. – т.е. поредното „дете-бежанец“ – и е поискал убежище през февруари 2016 г. През април 2016 г. му е било дадено 3-годишно разрешително за престой.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас