НОВИНИ

Централният криминален съд на Великобритания е признал иракския бежанец Ахмед Хасан за виновев в опит за убийство във връзка с бомбената атака в лондонското метро (Парисънс Грийн).

18-годишният бежанец, който живее от около две години във Великобритания при приемни родители в Сънсбъри се самоописва като много срамежлив. Мюсюлманинът-сунит също така е и много религиозен – молел се по пет пъти на ден.

„Обвинението твърди, че Хасан Ахмед е направил тази домашноизработена бомба с цел безразборното убиване на максимален брой хора. Съдебните заседатели са се съгласили“, коментира Сю Хеминг от прокуратурата след издаването на присъдата (в петък), цитирана от АФП.

На 15 октомври 2017 г. в препълнен вагон на метрото, на станция Парсъснс Грийн в следствие на „домашнонаправената бомба на Хасан“ пострадаха 30 човека.

Импровизираното взривно устройство – кофа-бомба – беше пълна със шрапнели и т. нар. „Майка на Сатаната“ (TATP експлозив).

Прокуратурата предполага, че Хасан е направил бомбата (поставена в кофа, от където е и „кофа-бомба“) от материали, които е поръчал он-лайн, според предишна информация по случая.

Ръководителят на звеното за тероризъм на Скотланд Ярд, Деан Хадън описва Хасан като „един интелигентена и отчетлива личност, която е в еднаква степен фалшива (заобиколна/подвеждаща) и хитра (лукава/сръчна)“.

Самият Хасан пък твърди, че „не е имал намерение да предизвиква експлозия в колата на метрото … само искал да предизвика пожар“, съобщава ВВС.

Прокурорът Алисън Морган, обаче го нарича „пресметлив и интелигентен“, допълвайки че е било просто въпрос на късмет, че бомбата не е се е взривила напълно.

„Той е държал в тайна, това което е планирал и заговорничел. Ние го описваме като самостоятелен актьор“, казва още Хайдън.

При пристигането си във Великобритания през 2015 г., Хасан е заявил на властите, че се страхува от „Ислямска Държава“, която го била взела насила и го обучила „как да убива“. Според негови изявления, той е отпътувал за Турция, платил на трафиканти, които са го прехвърлили в Италия, където е бил задържан от властите, но в последствие освободен.

След това, евентуално той е прекарал извество време - около 2 месеца - в „прочутия“ лагер „Джунглата (Кале, Франция) и едва на 16 години нелегално влиза във Великобритания.

На изслушване по делото (в началото на седмицата) съдебните заседатели са били запознати с „коментар“ на Хасан отправен към негова учителка – смята се, че той й е казал, че негово „задължение е да мрази британците“ (според него отговорни за смъртта на родителите му).

Кати Кебъл – преподавателката по медии на Хасан – е казала на съдебните заседатели, че нравите и поведението му са я накарали много да се притесни и тя е го е докладвала на програмата „Prevent“ (програма, която подкрепя хора в риск от ангажиране с тероризъм) след като е видяла на мобилния му телефон съобщение от “WhatsApp“ с текст: „ИД („Ислямска Държава“ прие вашето дарение“. Според много наблюдатели, особено обезпокоителен е фактът, че Хасан е преминал през програмата за дерадикализация - в продължение на повече от една година, защото това доказва, че "дерадикализирането" очевидно не е особено успешно.

След решението на съда, Хасан остава задържан – очаква се следващата седмица да бъде произнесена присъдата по случая му.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас