НОВИНИ

Появиха се признаци за възможно ескалиране на войната в Сирия – този път с участието на Франция. Париж поиска френските журналисти да се изтеглят от тази страна.

С официално писмо до медиите, МВнР на Франция е поискало журналистите им да спрат пътуванията си до/в Сирия, особено в районите на Хута и Африн. „В контекста на нарасналото насилие в Сирия, в частност в Източна Хута и региона Африн…ние бихме били много благодарни, ако свие се откажете от каквито и да било планове да отивате в тази страна или да пращате репортери“, пише говорителката на МВнР на Франция Агнес фон дер Мюл.
Искането идва на фона на изявлението на президента Еманюел Макрон на 12 март, че той би могъл да разпореди нанасянето на въздушни удари по обекти и сили на сирийското правителство, ако бъде използвано химическо оръжие.

В петък (16 март) шефът на френския Щаб по отбраната Франсоа Льокоентр пък заяви пред радио Europe 1, че „Очевидно, това вероятно ще бъде в координация с американците. Франция може да действа независимо, но има солидарност в действията с един стратегически съюзник, един (съюзник) със същата визия за ситуацията в Сирия и за пресичането на тези червени линии.“

Действия като практическата забрана (или ограничаване) за пътуване и изтеглянето на собствените граждани от територията на Сирия са сред всеизвестните признаци за предстояща ескалация на бойните действия. В този смисъл, искането на МВнР на Франция незабавно предизвика предположения за непосредствено предстоящи въздушни удари в Сирия – вероятно със сили и средства на САЩ и Франция, а не е изключено и Великобритания.

Рязко изостряне на противопоставянето между САЩ и Русия в Сирия

На фона на изявлението на началника на ГЩ на Русия, че ако при подобни удари бъде застрашен живота на руски военнослужещи намиращи се в Сирия, то руските въоръжени сили ще противодействат не само срещу ракетите, но и срещу средствата, които ги използват (т.е. кораби и самолети – бел.ред.), възможността от ескалация на войната в Сирия и достигането до преки сблъсъци между Русия и силите на страни от НАТО става все по-реалистична…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас