НОВИНИ

Полицията е извършила обиски в четири места в Тюрингия, където са били открити десетки килограми готови експлозиви, материали за изготвяне на експлозиви, огнестрелно оръжие и наркотици. Единият от заловените е активист в съюз борещ се срещу неонацизма...

Полицията е действала по сигнал – свидетел забелязал, че един човек е получил големи количества азотни торове (често използвани за експлозиви в импровизирани взривни устройства – бел.ред.).

Във вторник (13 март) полицаи извърши обиски на четири места в Тюрингия – по две в Рудолфщадт и селото Уулщедт-Кирххазел. На три от адресите открили големи количества материали за направата на експлозиви, експлозиви, огнестрелни оръжия и наркотици (канабис). Били са задържани двама мъже – на 25 и 31 години, които са обвинени за направата на експлозиви.

Оказало се, че единият от тях е член гравитиращият около Antifa Съюз за гражданска смелост и човешки права в района Заафелд – Рудолфщадт, който при това е бил доста известен с публичните си прояви.

Ако бъдат признати за виновни, двамата заподозрени могат да получат присъди от до 10 години затвор. Но само единият от тях е оставен в ареста. Другият е освободен, защото според прокуратурата в Гера, „няма причини за задържане“.

Случаят предизвика общественото внимание както поради големите количества експлозиви и материали за направата им, така и поради „нежеланието и забавянето“ на федералната прокуратура да се намеси в случая. Обикновено, когато става дума за възможно престъпление свързано с експлозиви (т.е. с възможност за тероризъм – бел.ред.) - особено ако по някакъв начин то може да бъде свързано с „крайно-десните“ - федералните власти са много бързи. Но, очевидно не и в Тюрингия, където на власт са левите партии и щом става въпрос за „крайно-левите“. Това накара представители на ХДС (на канцлера Ангела Меркел) в провинциалния парламент да критикуват остро управляващите и в крайна сметка нещата (макар и със закъснение) са се „задвижили“.

По информация на „Die Welt“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас