НОВИНИ

Унгария блокира срещите на Порошенко и украинския министър на отбраната в ЕС и НАТО

„Фактът, че една страна като Украйна е в позицията на геополитически важна, не означава, че тя е освободена от спазването на международното прав или от задължението си да защитава малцинствата, живеещи на територията й“, заяви пред журналисти в Брюксел (където се провежда среща на министрите на външните работи на страните от ЕС) министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

Той допълни, че в скорошно писмо до съответните чиновници в Брюксел и Генералния секретар на НАТО е подчертал, че Унгария с удоволствие би се върнала към позицията да подкрепя Украйна, ако Киев гарантира, че Законът за образованието няма да влезе в сила преди 2023 г. и ще бъде допълнен по подходящ начин.

„Украйна трябва да гарантира, че Законът, който грубо погазва правата на малцинствата, няма да бъде въведен в сила под никаква форма до това време, и че през този период тя ще направи необходимите консултации с унгарското малцинство и ще изпълни, това което е съгласувано по време на тези преговори. В допълнение, необходима е правна гаранция по отношение на всичко това, защото въпреки няколкото устни обещания, нещата редовно се случват (точно) в обратна посока“, заяви Сиярто.

„Унгария и ЕС очакват Украйна да изпълни препоръките на Венецианската комисия, да се консултира с националните малцинства и да вземе на сериозно забраната за премахване на съществуващи права. Така, трябва да започнат преговори с унгарската национална общност и изпълнението на украинския Закон за образованието трябва да бъде спряно“, подчерта той. По думите му, заложеният в Закона процент за използване на езика на дадено малцинство между 10 и 22% е неприемлив.

Сиярто съобщи още, че на заседанието (на министрите на страните от ЕС – бел.ред.) той е изразил и загриженост по отношение на факта, че Украйна планира да дислоцира един батальон от около 800 военнослужещи от източните части на страната в град Берегсаз (на украински Берехове, на руски Берегово – град с население от около 25 000 човека предимно унгарци, считан за културен център на унгарската общност в Украйна – бел.ред.), който е близо до границата на страни – членки на НАТО. Той добави, че по-тревожно е обяснението на министерството на отбраната на Украйна за причините на това разполагане – поради необходимост в предвид заплахите за териториалната цялост на Украйна. „Това означава, че Киев счита унгарската национална общност за заплашващ фактор, което е възмутително и е нещо, което Унгария отхвърля по най-силния възможен начин“, заяви той.
Във връзка с всичко това, на срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС, Сиярто напомни, че Унгария „няма на разположение други инструменти освен да блокира международните, европейски и евроатлантически аспирации на Киев. Съответно, Унгария не подкрепя провеждането на планираната за април среща на министрите на отбраната на ЕС и Украйна или срещата на държавните лидери на НАТО и Украйна през това лято. Унгария ще подкрепи тези срещи само ако Украйна се придържа към упоменатите условия и нейните международни задължение“, заяви Сиярто на срещата.

Освен това, унгарският външните министър призова своите колеги да „не гледат в страни“, когато Украйна нарушава международното право, а вместо това да й дадат ясно да разбере, че спазването на международното право е едно от предварителните условия за бъдещ прогрес и подкрепа по пътя на европейската интеграция.

Казано по-простичко, министърът на външните работи на Унгария изнесе показен безплатен урок на българските министри и политици на тема „Как се защитават правата на сънародниците в чужбина“ и по-точно - в Украйна, където българите имат съвсем същите проблеми като унгарците. Но повечето от тях едва ли ще го разберат – те са точно от онези, „гледащите в страни“, когато става въпрос за решаване на проблемите им.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас