НОВИНИ

Членове на „Ислямска Държава“ (ИД) държат малък район на Дамаск, който са овладели след като са изгонили подразделения на Сирийската Арабска Армия преместили се в съседен район, който е бил изоставен от т. нар. „бунтовници“ миналата седмица.

В сблъсъци продължили 24 ч., джихадистите са убили 36 сирийски войници, съобщава базираната в Лондон мониторингова група „Сирийска обсерватория за човешки права“ (СОЧП), цитирана от „Ройтерс“. Обсерваторията не е успяла да влезе в контакт със сирийските власти за коментар.

Районът ал-Куадам е разположен в южните предградия на сирийската столица и не ебил част от продължаващата месец офанзива на армията срещу „бунтовниците“ в източна Хута.

Той е разположен до палестинския бежански лагер „Ярмук“, където периодично има боеве и напрежение.

Миналата седмица, „бунтовниците“, който са контролирали една частот Куадам от години са напуснали района, отправяйки се към зони (контролирани от опозицията) в северна Сирия по силата на споразумение за евакуация с правителството, което е позволило на армията да се премести там.

Обаче ИД, която е контролирала друга част от Куадам е предприела настъпление за превземане на района след „опразването му“. Преди е имало спорадични сблъсъци между джихадистите и „бунтовниците“.

Въпреки масивната загуба на територии от страна на ИД и гръмогласните изявления – от доста правителствени и държавни лидери – за края на организацията, изглежда, че зачестилите през последните седмици предупреждения за „възраждането“ й добиват все по-реалистични очертания.

ИД към момента контролира само малки райони в Куарам, част от територията в югозападна Сирия – близо до границите с Йордания и Израел – и два неголеми района в пустинята (от двете страни на р. Ефрат, близо до границата с Ирак).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас