НОВИНИ

Иракският депутат Виан Дахил призова за незабавна намеса от страна на иракското правителство за освобождаване на 120 деца-язиди отвлечени от „Ислямска Държава“ (ИД).

„На почти 120 деца-язиди – на възраст между 10 г. и 13 г. – им се промиват мозъците в боеве в редовете на ИД в Сирия“, коментира тя за „Алсумария Нюз“.

По думите й, тези деца са били взети насила от семействата им в Синджар преди четири години. Иракският депутат, също така предупреждава правителството в Багдад, че джихадистите „принуждават отвлечените деца-язиди да носят военни униформи и да се бият на страната на организацията в Сирия“.

В допълнение, Дахил – която е единственият депутат язид – призовава иракските войски стационирани на ирако-сирийската граница да разглеждат тези деца като „жертви – не като терористи“, ако те избягат в контролирана от тях зона.

През август 2014 г., джихадистите стартираха офанзива в северен Ирак и избиха хиляди язиди – основно мъже и възрастни жени – принуждавайки стотици хиляди (според някои оценки около 300 000) язиди да избягат от района. По-младите жени и деца, които не бяха подложени на заколение бяха отвлечени от джихадистите, като повече от 6 000 от тях бяха продадени в робство.

През ноември 2015 г. кюрдски сили подкрепяни от САЩ успяха да изтласкат ИД от Синджар, но много малко язиди се осмелиха да се завърнат в родния си Синджар.

По приблизителни оценки, въпреки непреставащите опити за освобождаване на отвлечените, все още 3 500 язиди (по оценки на „Хюман Райтс Уотч) остават в плен на джихадистите в Ирак и Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас