НОВИНИ

Докато европейските данъкоплатци финансират помощи от ЕС за Африка, африканските политици си правят свободни търговски зони

44 африкански страни са подписали споразумение за установяване на свободна търговска зона, което е разглеждано като жизненоважно за икономическото развитие на континента, съобщи ръководителя на Африканския Съюз (АС).

„Споразумението установяващо CFTA (Африканска континентална свободна търговска зона) беше подписано от 44 държави“, заяви Моуса Факи Махамат, цитиран от АФП.

Създаването на свободната зона – смятана за най-голямата в света – идва след преговори след продължили две години и е един от базовите проекти за по-голяма интеграция в Африка. Не може да не направи впечатление, как преговорният период „някак си случайно“ съвпада с бума на т. нар. „мигранстска криза“, доста съществен принос – а вече и основен – към която имат именно доста африкански държави.

Споразумението, все още трябва да бъде ратифицирано на национално ниво, като може да влезе в сила (най-рано) след 180 дни.

Списък на страните отказали да подпишат споразумението все още няма, но една от тях е Нигерия – един от най-големите пазари в Африка. По информация на АФП, резервираната позиция на Абуджа е в следствие на възражения от страна на бизнесмени и съюзи (профсъюзи).

„Някои страни имат резерви и не са финализирали техните национални консултации“, коментира Комисарят за търговията и индустрията на АС, Алберт Мучанга. По думите му, предстои нова среща на високо ниво в Мавритания през юли и „ние очакваме страните с резерви, също да подпишат“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас