НОВИНИ

Министърът на външните работи на Ирак, Ибрахим ал-Джафаари изрази опозицията на страната си срещу турски войски на иракска територия, отхвърляйки твърденията на Анкара да съвместна операция с Багдад срещу ПКК.

„Ирак отхвърля каквито и да са военни действия на негова територия от която и да е съседна държава“, заяви той след среща със заместник министъра на външните работи на Турция, Ахмед Ялдъз, цитиран от „NRTTV“.

По думите на Джафаари, докато „ние сме енергични привърженици на поддържането на задълбочаването на ирако-турските отношения, ние категорично отхвърляме каквото и да е нарушаване на иракските граници от турски войски“.

Преди седмици (на 8 март), министърът на външните работи на Турция, Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара и Багдад ще извършат съвместна операция срещу „Кюрдската работническа партия“ (ПКК) в северен Ирак. В началото на тази седмица, подобни индикации направи и самият турски президент Реджеп Таийп Ердоган, но по-скоро за турска (не за съвместна) военна операция в съседната страна.

Турската армия и съюзните й милиции поеха контрола над Африн. Започна ли турската операция в Ирак?

Междувременно, министъра на правосъдието на Ирак, Хайдар ал-Замили съобщи (във вторник), че турския посланик в Ирак, Фатех Ялдъз е заявил, че Анкара е стартирала военни операции на границата си с Ирак за „очистване на границите от терористични джобове в сътрудничество с иракското правителство“ (цитират иракски медии, изявлението на иракското МВнР).

„Турция е готова да сътрудничи с иракското правителство в сферата на контра-тероризма и укрепване на суверенитета на двете страни“, цитира изявлението, думите на Ялдъз.

Йълдъръм: Турските войски остават в Ирак, въпреки нежеланието на Багдад.

Анкара регулярно осъществява въздушни удари срещу ПКК в северен Ирак.

Не искаме това, което стана в Африн да става тук, кметът на Синджар.

На 20 януари, Турция стартира – заедно с т.нар. съюзни сили, чиято същност е повече от спорна – т. нар. операция „Маслинена клонка“ в северна Сирия (в Африн - на снимката), навлизайки на територията на съседната държава без никакво одобрение от Дамаск или мандат от международна организация.

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас