НОВИНИ

Говорителят на Подразделенията за защита на народа (ПЗН) заяви, че президентът на Турция Ердоган събира данък – „джизия“ (данък, плащан по Шарията от немюсюлманите в ислямските страни – бел.ред.) от християнското население в Германия и го използва за своите атаки и експанзия.

Това заяви Нури Махмуд, говорител на ПЗН (YPG) на сирийските кюрди в интервю за AFN.

По думите му, кюрдските сили са изоставили град Африн, без каквато и да било сделка с Турция, по решение на населението на града, което е било изправено пред истински геноцид. „Нашите сили също участваха във вземането на това решение. Беше важно да се премести населението в сигурна зона. Съпротивата не е свършила с излизането на нашите хора. Точно сега, нашата битка в Африн продължава. Африн никога няма да бъде сигурно място за нашествениците. Ние ще продължим нашата борба докато Африн не бъде свободен“, казва той. Той допълва, че след като в продължение на два месеца турската армия и „нейните кохорти от Ислямска държава, Джабхат ал-Нусра и силите на Ал Кайда“ не са успели да постигнат значителен успех, „Ердоган…прибягна до обстрел на цивилни със самолети, хеликоптери, въоръжени БПЛА, артилерия и германски танкове“, с което населението е било изправено пред геноцид.

По думите на Махмуд, „нахлуващата турска държава е въвлечена в сериозен опит да промени демографията на града (Африн – бел.ред.). Поради това, те обстрелват хората, които искат да се завърнат по домовете си. Напр. 250 човека искаха да се върнат в Джиндирес, но бяха обстреляни от тези терористични сили“.

„Навлизането на турската армия и тези терористични сили стана в (в рамките на) съюз, който те изградиха с Русия. Африн беше предложен в замяна на Хута. И те направиха споразумения за природен газ и митнически споразумения за проливите. На турците им беше отворено въздушното пространство и турската държава използва най-напредничавите технологии на НАТО, вкл. химически оръжия. Няма съмнение, че водената от Ердоган турска държава планира нещо голямо. И те приемат това“, казва още говорителят на ПЗН. Той допълва, че става въпрос за намеренията на Ердоган за експанзия с военни средства и напомня за изявление на турския президент в Мардин, че Отоманската империя е била намалена от 18 млн. кв.км до размерите на днешна Турция. „Тази реч показва, че той няма да бъде задоволен със сегашната ситуация“, казва Махмуд.

Той се спира и на отношението на западните страни и в частност – на Германия към действията на Турция.

„Турската държава използва стратегическото разположение на страната срещу международните сили и институциите, създаден от тях. Те (Турция – бел.ред.) използват оръжия на НАТО и немски танкове. Сега те събират „джизия“, т.е. откуп от християните в Германия в името на бежанците. Те заплашват да изпратят терористи в Европа. И Германия плаща откуп за да се опазят3от това. Както Ислямска държава събираше откуп от християните в Ракка и Мосул, Ердоган събира откуп от правителството на Меркел. Той атакува Близкия Изток с откупа от християнския свят. Тези земи се държат от терористичната сила на Ердоган и неговото правителство. Ердоган не може да бъде удовлетворен от сегашната ситуация и иска да се разширява. Той стана опасност за народите на Близкия Изток. Светът също ще получи своя „дял“ от това. За нещастие, държавите и правителствата по света не се изправят срещу този тероризъм на Ердоган и неговото правителство.

Международните сили искат да използват стратегическото положение на Турция за техните интереси и да спечелят капитал от това. Западният свят и държавите от Азия и Близкия Изток имат слаба политика към султанът на терора Ердоган или пък нямат визия“, заявява Махмуд.

Освен това, според него, нахлуването на турските сили в Африн е станало „в партньорство“ с Ислямска държава, която сега се реорганизира в Африн под крилото на Турция. В същото време, заради ставащото в Африн, кюрдските сили (ПЗН) са били принудени да спрат временно операциите си срещу Ислямска държава в провинция Деир ез-Зор, но това не означава, че те няма да воюват срещу нея, допълва той.

Махмуд коментира и заплахите на Турция за ново настъпление в Северна Сирия – срещу Манбиж, в рамките на продължаването на войната с ПЗН. По думите му в Манбиж няма сили на ПЗН, защото след освобождаването на града от Ислямска държава, „ние оставихме Манбиж на неговите хора и неговата отбрана на Военния съвет на Манбиж, а ние напуснахме Манбиж. Изявленията на Ердоган и на правителството на ПСР (Партия на справедливостта и развитието на Ердоган – бел.ред.), че ПЗН са все още там, че Манбиж е управляван от кюрдите са абсолютна лъжа. Това е по-скоро извинение да се атакува Манбиж“.

Според Махмуд, дали ще има такава атака, зависи от това дали световните сили „ще пожертват Манбиж“. Той заявява, че „Ако те (Турция – бел.ред.) успеят в Африн, те няма да спрат. Те няма да бъдат задоволени от Манбиж, от Сирия, от Близкия Изток. Те ще се прицелят в Европа и Азия. За турската държава всичко е честна игра.“ и че Турция няма да се спре пред използването на каквито и да било средства.

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас