НОВИНИ

Най-големият турски медиен холдинг води разговори за продажба с магнат близък до президента Реджеп Таийп Ердоган.

„Доган Медия Груп“ съобщава, че разговорите за продажбата на Групата се водят с „Демирьорен Груп“ на Ердоган Демирьорен за около 1 млрд. долара в изявление, цитирано от АФП.

„Доган Медия Груп“ включва някои от най-престижните имена, вкл. ежедневника „Хюриет“, спортния ежедневник „Фанатик“, СNN-Турция и Kanal-D.  

Популярните CNN-Турция и „Хюриет“ в никакъв случай не могат да бъдат определени като антиправителствени (те всъщност, ако бяха вече отдавна щяха да са „затворени), но са смятани за носители на баланс с относително независима (неутрална) линия на редакционната политика през последните години.

Самият „Демирьорен Холдинг“ е смятан за „по-приятелски“ към президента Ердоган.

За първи път, плановете за промяна на собствеността – което неминуемо ще доведе и до промяна на редакционната политика – бяха съобщени в сряда от T24. Много наблюдатели виждат случващото се като поредната стъпка за затягане на хватката (запушване на устата) на медиите, вкл. и като поредния удар срещу свободата на словото в Турция.

„Чрез това мащабно превземане, турската медийна индустрия става под директен политически контрол на президента Ердоган“, коментира (в Туитър) известният турски журналист Кадри Гюрсел – сам пуснат от затвора миналата година.

През 2011 г., „Демирьорен Груп“ вече купи вестниците „Милиет“ и „Ватан“ от „Доган Холдинг“, които от тогава твърдо се придържат към правителствената линия (т.е. тази на АКР, „сиреч“ на Ердоган). Синът на Демирьорен, Ялдъръм е на „отговорна позиция“ в турската футболна федерация и също е чест посетител на президентския дворец.

Стойността на „Доган Медия Груп“ е определяна на 1.1 млрд. долара, но ако се вземат в предвид задължения тя спада на 890 млн. долара, пише в съобщението на компанията.

Основателят на компанията Айдън Доган има „проблемни отношения“ с Ердоган и неговата „Партия на справедливостта и развитието“ (АКР) след като поеха властта през 2002 г. „Доган Холдинг“ има интереси и в енергетиката, търговията и застраховането и през 2009 г. беше (зашлевен) с рекордната (данъчна) глоба от 2.5 млрд. долара – факт, който предизвика дебат, дали правителството не се опитва чрез натиск да „запуши устата“ на критиците си.

След това, групата беше принудена да продаде „Милиет“ и „Ватан“ и „Star TV“.

След опита за отстраняване на Ердоган през юли 2016 г. десетки турски журналисти – наред с академици, университетски преподаватели и други – бяха изправени пред съд и вкарани в затвора като „превратаджии“ или свързани с такива , а някой просто за обида на Ердоган.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас