НОВИНИ

Норвежкото правителство е внесло в Парламента законопроект, който предвижда в училищата, детските градини, висшите учебни заведения и редица други учреждения да бъде забранено носенето на облекло/аксесоари, които закриват лицето, напр. такива като бурки или никяб.

„Забраната за използването на подобни покривала ще допринесе за по-откритото общуване с малките деца, учениците и мигрантите в процеса на обучение.“, казва министърът на образованието и въпросите на интеграцията в съобщение на министерството, цитирано от РИА „Новости“.

По думите на Яна Туре Санера, това има „голямо значение за създаване на комфортна атмосфера за получаване на образование“.

Според съобщението, предлага се забраната да обхваща обучаемите и персонала на учрежденията, както в частния, така и в държавния сектор. Забраната за закриване на лицето ще важи и за (времето) на извън учебните занятия, игри с деца и при редица други случаи.

Според авторите на законопроекта (внесен в петък), те са успели да намерят баланс между нуждите на образователния процес и човешките права. Отбелязва се, че в някои райони забраната може да бъде въведена на местно ниво – в частност, това вече е направено в Остфолд и Акерсхюсе, в училища в Осло.

Според коментар на министъра на финансите, Норвегия може да стане първата държава в северна Европа, която въвежда подобна забрана.

„Норвегия се явява открито общество, където ние трябва да виждаме лицата си“, казва Сив Йенсен.

Правителството счита, че на места е необходимо да се оцени реакцията на предполагаемите мерки – т.е. гнева и протестите на мюсюлманите, защото едва ли някой норвежки учител води уроци с мотористка каска със спуснато стъкло … а както знаем, когато мюсюлманите са недоволни може да се стигне до пламъци.

Норвежките власти смятат, че в последствие е възможно към нарушителите да бъдат прилагани жестоки санкции до изключване от ВУЗ-а или уволнение – интересно как очакват спазването на нещо склед като неспазването остава без последствия?!?

Ако, парламентът одобри предложението, забраната може да влезе в сила още през август, а кога ще заработи (даде резултата), вече е друга тема.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас